latinica  ћирилица
22/02/2017 |  19:26 ⇒ 23/02/2017 | 07:31 | Autor: RTRS

"Bankrot" Izetbegovićeve politike: Od beogradske katarze do skandala i revizije (VIDEO)

U poljuljanim odnosima dvije države - otkazana je, posjeta predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, Sarajevu, najavljivana za februar. Prvi pokušaj posjete, završio je isto - 2015. godine, i to zbog Nasera Orića.

U Beogradu, tokom jedine zvanične posjete srpskoj prijestonici, Bakir Izetbegović birao je mjesto susreta.

Na Kelemegdanu sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem zaigrao šah. Kao najdraži gost prošetao Knez Mihajlovom u društvu ljubaznih domaćina.

A prije i poslije te kratkotrajne beogradske katarze, Izetbegović je iz sarajevskog pašaluka slao drugačije poruke.

Dokazivao da mu je od dobrosusjedskih odnosa, u koje se kada mu to zatreba - zaklinje, mnogo važniji optuženik za ratne zločine i postratna kontroverzna ličnost sa podebelim kriminalnim dosijeom – Naser Orić. Ili politikantska revizija 10 godina stare presude.

I nimalo demokratske ni diplomatske poruke poput one da Nikolić u Sarajevu nije dobrodošao, samo zbog toga što je 9. januara boravio u Banjaluci. A kad nema iskrene dobrodošlice – neće biti ni posjete. 

"Da me tamo dočeka izjava Bakira Izetbegovića, kao prošli put, nije dobrodošao- ako nisam dobrodošao neću da idem jer onaj ko nije dobrodošao, a ide taj ima loše namjere", kaže predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Izetbegovićeva varvarska "dobrodošlica”"srpskom premijeru Aleksandru Vučiću na komemoraciji u Potočarima – obišla je svijet.

Politički dirigovana istraga o pokušaju linča, već godinu i po, bez rezultata. No povremeno katarzični Izetbegović se ne osvrće. Okuplja svoje poslušnike i kreira diplomatske skandale. Za ovaj posljednji čak ni obrazloženje ne nudi.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH nije iznenađen. Mladen Ivanić, koji je Nikolića i pozvao u posjetu BiH, podsjeća da je za taj poziv imao Izetbegovićevu podršku. 

"Toliko samo o tom principu šta Bošnjaci misle da im je sve dozvoljeno. Јa odluku gospodina Nikolića podržavam i ne mislim da je mogla biti drugačija u ovom trenutku", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

U ovom trenutku, preobraćeni sarajevski mirotvorci samo dodatno dolijevaju ulje na vatru u usplamsalom regionu, smatraju analitičari.

"Јako loše za budućnost odnosa dvije zemlje, a moram reći i regiona koji je na ivici da počne da gori", smatra analitičar Žarko Papić. Dragomir Anđelković kaže: Naprosto, Izetbegović i ne želi harmonizaciju odnosa u regionu niti želi dobre odnose sa Srbima u BiH i Beogradu. On je političar prošlosti, političar koji može da živi samo na konfliktima".

Da Sarajevo na ispruženu ruku iz Beograda odgovara kamenicama, flašama cipelama, revizijama ....polako postaje praksa!

Da li na taj način Izetbegović spašava svoju politiku, koja je, smatraju analitičari, "bankrotirala"!?

I hoćemo li uskoro, kada to Sarajevu zatreba, svjedočiti nekoj novoj kratkotrajnoj katarzi prvog u Bošnjaka? Ili će BiH, zahvaljujući Izetbegoviću, nastaviti u svom "slobodnom padu" u bezdan?