latinica  ћирилица
22/02/2017 |  19:28 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Otkriven novi sistem sa sedam planeta sličnih Zemlji (VIDEO)

Astronomi su otkrili novi solarni sistem udaljen oko 40 svjetlosnih godina od Zemlje. Nazvan "Trapist 1", u njemu postoji čak sedam planeta sličnih Zemlji, koje kruže oko patuljaste zvijezde.
Raspored planeta u sistemu „Trapist 1“ i njihova veličina u poređenju sa Zemljom (Foto: NASA) -
Raspored planeta u sistemu „Trapist 1“ i njihova veličina u poređenju sa Zemljom (Foto: NASA)

Lansiranjem teleskopa "DŽejms Veb" 2018. godine, naučnici se nadaju još boljem i preciznijem proučavanju pomenutog sistema. On će biti u stanju da otkrije hemijske tragove vode, metana i kiseonika potencijalnih planetarnih atmosfera.

"Pod povoljnim atmosferskim uslovima, sve otkrivene planete mogle bi da na površini sadrže vodu, što je ključni faktor za razvoj života", objasnio je saradnik administrator u Naučnom direktoratu Nase u Vašingtonu Tomas Zurbuhen.

"Nikada do sada nije otkriven solarni sistem sa tolikim brojem planeta veličine Zemlje i najvjerovatnije stjenovitih", ističe profesorka planetarne fizike na MIT Sara Siger.

Šest planeta bližih patuljastoj zvijezdi leže u zoni gde bi temperature mogle da se kreću od 0 do 100 stepeni Celzijusa. Od ovih šest planeta, naučnici smatraju da bi tri mogle da imaju vodu.

Mišel Gilon i njegov tim sa Univerziteta u Ližu, pomoću teleskopa "Špicer" otkrili su sedam "zemljolikih" planeta oko patuljaste zvezde u sistemu "Trapist 1", udaljenom "samo" 40 svjetlosnih godina.

Egzoplanete, odnosno ekstrasolarne planete su nebeska tijela slična našoj planeti koja kruže oko drugih zvijezda. Naučnici posebno obraćaju pažnju na one egzoplanete na sličnim razdaljinama koliko je Zemlja udaljena od Sunca.

Izvor: RTS