latinica  ћирилица
22/02/2017 |  20:46 ⇒ 20:47 | Autor: RTRS

Rusija za dosljedno poštovanje međunarodnog prava

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov izjavio je večeras da Rusija kao jedan od garanata Dejtonskog sporazuma stoji iza dosljednog poštovanja međunarodnog prava i da je konstruktivan i odgovoran partner oba entiteta i svih naroda u BiH.
Dan branilaca otadžbine - Prijem povodom nacionalnog praznika Ruske federacije - Foto: RTRS
Dan branilaca otadžbine - Prijem povodom nacionalnog praznika Ruske federacijeFoto: RTRS

- Osigurati bezbjednost Rusije jedan je od prioriteta državne politike naše zemlje. Savremeni svijet je daleko od mirnog razvoja, a starijim sukobima dodaju se noviji koji su, takođe, komplikovani. Time se povećava nestabilnost u različitim regionima svijeta i povećava se opasnost od terorizma - rekao je Ivancov tokom prijema povodom 23. februara, ruskog Dana branilaca otadžbine, u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, razvoj takve situacije zahtijeva nove mjera u pravcu jačanja i razvoja Oružanih snaga Ruske Federacije.

- U ovom uslovima Ruska Federacija jača svoje pozicije na svjetskoj areni kao demokratska i politički razvijena zemlja. U kontinuitetu se zalaže za mirno demokratsko regulisanje konflikata u svijetu i formiranje ravnopravnog i policentričnog svjetskog poretka koji isključuje miješanje u unutrašnja pitanja drugih zemalja - istakao je Ivancov u obraćanju brojnim zvanicama, predstavnicima diplomatskog kora.

Ambasador Rusije rekao je da je njegova zemlja otvorena za saradnju sa svim zemljama koje se zalažu za mir i stabilnost, ističući kao dobar primjer odnose sa BiH u ekonomskim i političkim segmentima.

Vojni ataše Ruske Federacije u BiH pukovnik Ilja Skrebnev istakao je da će se sutra u Rusiji od Kalinjingrada do Vladivostoka slaviti Dan branilaca otadžbine.

- To je praznik koji ima dugu istoriju i posvećen je onim kojima je zaštita svog naroda postala profesija i smisao života i za koje čast i izgovorena zakletva ne predstavljaju prazne riječi - naglasio je Skrebnev.

Izvor: SRNA