latinica  ћирилица
22/02/2017 |  20:46 | Autor: RTRS

Brčko: Usvojen Nacrt zakona o mladima

Članovi brčanske Vlade usvojili su danas Nacrt zakona o mladima distrikta Brčko kojim se propisuju prava i obaveze mladih, omladinsko organizovanje, briga za mlade, institucionalno učešće mladih u donošenju odluka i druga pitanja od interesa za život, položaj i djelovanje mladih u distriktu Brčko.
Vlada Brčko distrikta - Foto: RTRS
Vlada Brčko distriktaFoto: RTRS

 Šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove distrikta Srđan Blažić rekao je da je ovim zakonskim aktom predviđeno formiranje registra omladinskih organizacija koji će voditi Vladino odjeljenje na čijem je čelu.

"Svi podaci o omladinskim organizacijama biće na jednom mjestu. U planu je i izrada strategije za mlade. Rješavanjem problema mladih, kao što su nezaposlenost i stambena pitanja, baviće se Odjeljenje za stručne i administrativne poslove i Savjet mladih", naveo je Blažić,

Nacrt zakona o mladima distrikta Brčko biće upućen u skupštinsku proceduru.

Na današnjoj sjednici Vlade odobrene su i smjernice za izradu Nacrta zakona o socijalnom stanovanju kako bi ova oblast bila regulisana na jedinstven način.

Šef Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Јelena Nikić Damjanović rekla je da su do sada pitanja socijalnog stanovanja regulisana odlukama Vlade za svaki projekat pojedinačno.

"Smatramo da ovu oblast treba staviti u zakonski okvir. Predloženim smjernicama bio bi regulisan način korišćenja i dodjele stambenih jedinica, kao i druga pitanja od značaja za socijalno stanovanje poput načina ugovaranja i dodjele sredstava", rekla je Damjanovićeva.

Članovi Vlade usvojili su danas i prijedlog odluke o davanju saglasnosti na tekst Akcionog plana sprovođenja Strategije integrisanog upravljanja granicom u BiH za 2017. godinu.

Izvor: SRNA