latinica  ћирилица
23/02/2017 |  08:11 ⇒ 11:00 | Autor: RTRS

Senat očekuje sjednicu o zauzimanju stava o reviziji presude

Članovi Senata Republike Srpske očekuju da predsjednik Srpske Milorad Dodik sazove sjednicu ovog savjetodavnog tijela radi zauzimanja jasnog stava povodom revizije procesa tužbe protiv Srbije.
Sjednica Senata Republike Srpske - Foto: SRNA
Sjednica Senata Republike SrpskeFoto: SRNA

Da senatori novog saziva, koji je imenovan početkom januara, ne sjede skrštenih ruku, dokaz su brojne inicijative, za "Večernje novosti" potvrđuje i senator dr Milan Blagojević. On kaže da je Senatu i predsedniku Republike Srpske uputio već dvije inicijative.

- Prva je da u Krivični zakon Republike Srpske uđe krivično djelo napad na egzistenciju Republike Srpske, odnosno da član zakona glasi "ko pravnim aktom ili na bilo koji drugi način pokuša da ukine Republiku Srpsku, kazniće se zatvorom od dveij do 12 godina". Drugo krivično djelo za koje bi bila zaprećena ista kazna, odnosilo bi se na svakog ko pravnim aktom ili na bilo koji drugi način pokuša da ukine ili da promijeni naziv Republike Srpske - pojašnjava dr Blagojević.

Prema njegovim riječima, druga inicijativa je vezana za zaštitu ustavnih nadležnosti Republike Srpske od neovlašćenog prenošenja na nivo BiH.

- Predložio sam i da se propiše krivično djelo "neovlašćeno prenošenje ustavnih nadležnosti Republike Srpske". To djelo čini svako ko bez ovlašćenja ili protivno ovlašćenju NSRS prenese ili omogući da se prenese neka ustavna nadležnost Republike Srpske na bilo koji drugi nivo vlasti u BiH ili izvan BiH. Kazna zatvora treba da bude od dvije do 12 godina - objasnio je Blagojević.

Blagojević objašnjava da senatori podnose inicijative Senatu i predsedniku Republike Srpske.

- Kad se senator obrati inicijativom, predsednik Republike Srpske trebalo bi da sazove sejdnicu Senata na kojoj se ostali senatori upoznaju sa inicijativom i poslije rasprave zauzimaju stav. Potom se, ako bude prihvaćena, sa inicijativom može ići prema Narodnoj skupštini - kaže Blagojević.

Blagojević ističe da je pravo vrijeme za sjednicu Senata, jer je nije bilo otkad su imenovani početkom januara.

Senator Boško Tomić kaže da očekuje sjednicu Senata jer su "Republiku Srpsku napali pojedinci iz reda političara iz bošnjačkog naroda i mora se reagovati".

- Senat mora da se odredi po tom pitanju. Savjetodavnim stavovima Senat mora ohrabriti rukovodstvo Republike Srpske da idu u rješavanje problema. Moramo stati u odbranu Srpske, Srbije i srpskog naroda - ističe Tomić.

Tomić kaže da su pojedinci iz reda bošnjačkih političara zbog propalog političkog rejtinga u reviziji procesa BiH prema Srbiji vidjeli mogućnost da se vrate na političku scenu.

- Bošnjački političari moraju znati da probleme na nivou BiH moramo rješavati zajedno i razgovorom, a ne nametanjem jednostranih rješenja - poručio je Tomić.

Izvor: Večernje novosti