latinica  ћирилица
23/02/2017 |  09:13 ⇒ 17:25 | Autor: RTRS

Završeni protesti poljoprivrednika (FOTO/VIDEO)

U Čatrnji kod Gradiške završeni su mirni protesti poljoprivrednika iz Srpske. Na protestu se okupilo nekoliko desetina poljoprivrednika.
Štrajk poljoprivrednika - Foto: RTRS
Štrajk poljoprivrednikaFoto: RTRS

Poljoprivrednici zahtijevaju da im se isplati ukupan dug za podsticaje iz prošle godine, da se Pravilnik o podsticajima uskladi sa onima koje imaju poljoprivrednici u Federaciji. Od Savjeta ministara BiH traže uvođenje plavog dizela i zaštitu domaće proizvodnje.

Iz Ministarstva poljoprivrede odgovaraju - poljoprivrednici će dobiti sredstva, a isplata bi trebalo da bude već narednog mjeseca po osnovu sredstava od klirinškog duga Rusije.

Mašinama i traktorima poljoprivrednici iz cijele Srpske došli su u Gradišku da iskažu svoje nezadovoljstvo. Među njima je i Rajko Švraka koji obrađuje 300 dunuma zemlje. Proljećna sjetva će biti ugrožena ukoliko ne dobije podsticaje. Kaže da mu Ministarstvo poljoprivrede duguje osam premija. 

Od Vlade traže povećanje agrarnog budžeta sa 60 na 100 miliona KM, jer bez tih sredstava, kažu, neće moći početi proljećnu sjetvu. Vladi Republike Srpske i Savjetu ministara BiH do sutra će uputiti konkretne zahtjeve.

Stojan Marinković kaže da su poljoprivrenici spremni na dogovor, ali da "s druge nisu naišli ni na jedan kompromisan dogovor, nego samo nijekanje ili čak prazna obećanja".

Niko Dubajić, mljekar iz Semberije, rekao je da su došli da mirnim protestom iskažu nezadovoljstvo, te da će ako bude bilo potrebno doći iz svih opština i prosuti mlijeko po putu da bi pokazali da su nezadovoljni.

Poljoprivrednici od Savjeta ministara BiH traže uvođenje plavog dizela i zaštitu domaće proizvodnje.

Iz Ministarstva poljoprivrede odgovaraju: Odlučni smo da isplatimo dug iz prošle godine u što kraćem roku. 

Aleksanadar Macanović kaže da ne mogu govoriti o nekim ultimativnim zahtjevima i rokovima.

- Možemo se ponašati onako kako sredstva budu pristizala, dug po osnovu posticaja 2016. godine će biti isplaćen. Vlada neće ostati dužna. Mi garantujemo isplatu i poljoprivrednici su prioritet u isplati - navodi Macanović.