latinica  ћирилица
23/02/2017 |  11:04 ⇒ 11:10 | Autor: RTRS

Ćeranić: Srbi nisu voštane figure

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović svjesno radikalizuje stanje u BiH i sve stavlja na kocku, iako za svoje planove nema podršku ni Vašingtona ni Ankare, ocijenio je stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić.
Predrag Ćeranić - Foto: RTRS
Predrag ĆeranićFoto: RTRS

On je istakao da to ne znači da Izetbegović nema podršku od onih na Zapadu koji su mišljenja da bi usijana politička atmosfera u BiH pogodovala "izlivanju" vehabija iz svojih enklava i oružanim napadima na Srpsku, u čemu bi, svakako, prednjačili povratnici sa sirijskog ratišta.

Ćeranić je naveo da bi to bilo u interesu, prvenstveno, onih koji u Srbima vide "male Ruse", a slijede logiku "nema Srba nema Rusa".

"Bakirovi inspiratori gube iz vida da Srbi nisu voštane figure i da će odgovor Ministarstva unutrašnjih poslova  Republike Srpske biti energičan", naveo je Ćeranić u tekstu za "Fond strateške kulture".

On ističe da je od dolaska na funkciju, ministar policije Srpske Dragan Lukač neprekidno radio na kadrovskom, organizacijskom i materijalnom jačanju MUP-a, formirana je Upravu za borbu protiv terorizma, Centar za obuku u kojem će biti stacionirana Specijalna antiteroristička jedinica, ali i druge jedinice za podršku.

"Umjesto oružja naslijeđenog iz ratnog perioda, policija danas ima moderno naoružanje, brazilske puške 'taurus' i pištolje 'glok', a specijalizovane jedinice i niz drugog oružja. Usavršavanja na koja pripadnici policije Srpske odlaze u Rusiju i Izrael svakako da su doprinijela da se Specijalna antiteroristička jedinica MUP-a Srpske smatra respektabilnom snagom u regionu", istakao je Ćeranić.

On je dodao da će MUP Srpske pružiti žestok odgovor svima koji se usude da ugroze bezbjednost građana i institucija.

"Stoga, oni koji bi se drznuli da zapale varnicu u vidu terorističkog napada u Srpskoj ne mogu se nadati dobru, bez obzira o kome se radilo - povratnicima sa sirijskog ratišta koji žele da ispune zavjet dat El Bagdadiju, kalifu takozvane 'Islamske države', o nastavku borbe protiv 'nevjernika' u Evropi, o njihovoj sabraći iz vehabijskih enklava ili bilo kome", istakao je Ćeranić.

Izvor: SRNA