latinica  ћирилица
23/02/2017 |  13:38 | Autor: RTRS

Turska ne odustaje od izručenja Gulena, ali prihvata i deportaciju

Turski ministar pravde Bekir Bozdag uputio je pismo američkom kolegi DŽefu Sešnsu o zahtjevu Ankare za izručenje muslimanskog imama Fetulaha Gulena, koga Ankara smatra odgovornim za neuspjeli državni udar prošle godine.

Bekir Bozdag je u pismu ponovio očekivanje Turske od Vašigntona u vezi s njegovim izručenjem koje bi, kako je naveo, znatno doprinijelo unapređenju bilateralnih odnosa, prenosi dnevnik Hurijet.

Turski premijer Binali Јildrim izjavio je u srijedu da bi turske vlasti deportaciju Gulena vidjele kao pozitivan korak, ako ne može da bude direktno isporučen Turskoj.

- Mi želimo suđenje. Ali treba da budu sprovedene i administrativne mjere. Naš prioritet je ekstradicija, ali bismo smatrali deportaciju (u drugu zemlju) kao pozitivan korak - izjavio je Јildrim novinarima.

Јildrim je rekao da je Ankara ostati odlučna i dodao da se nastavljaju razgovori s američkim zvaničnicima o izručenju Gulena, koji 17 godina živi u egzilu u SAD.

Vladajuća turska Partija pravde i razvoja, dodao je, smatra da je nova američka administracija "predusretljivija i osjetljivija" po tom pitanju.

Turski premijer je rekao da će nastaviti saradnju sa SAD u rješavanju sirijske krize, ali da će nastojati da spriječi Vašington da pomaže sirijskim Kurdima, odnosno Partiji demokratskog jedinstva i Јedinicama za zaštitu naroda, jer time jačaju zabranjenu tursku Radničku partiju Kurdistana.

- Naš stav je jasan. Ako žele da se bore protiv terorističkih organizacija, onda ne bi trebalo to da rade s drugim terorističkim organizacijama kao što je PD - izjavio je Јildrim.

Izvor: Agencije