latinica  ћирилица
23/02/2017 |  14:14 ⇒ 17:14 | Autor: RTRS

Dodik upoznao Štrahea o najavljenoj reviziji presude (VIDEO)

Predsjednik Srpske Milorad Dodik sastao se u Beču sa predsjednikom Slobodarske partije i predsjednikom poslaničkog kluba u Saveznom Parlamentu Austrije Hajncom Kristijanom Štraheom i zamjenikom gradonačelnika Beča Јohanom Gudenusom.
Dodik u radnoj posjeti Beču - Foto: RTRS
Dodik u radnoj posjeti BečuFoto: RTRS

Dodik je u izjavi za RTRS rekao da već duže vrijeme ima saradnju sa Štraheom i njegovom partijom, koja ima veliku podršku glasača u Austriji.

Slobodarska partija ima četvrtinu poslanika u austrijskom Saveznom Parlamentu i zamjenika gradonačelnika Beča i zato je veoma značajno da ovako jedna velika i jaka evropska stranka ima veliko razumjevanje za situaciju u Republici Srpskoj i za položaj Srba u BiH, smatra predsjednik Republike.

“Јa sam ih informisao o svim odnosima u Bosni i Hercegovini i našim aktuelnim pitanjima poput pokušaja bošnjačkog Sarajeva i Bakira Izatbegovića da pokrenu nelegalnu i neustavnu reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, ali isto tako i o političkom obračunu preko trojice stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i o svim onim pitanjima koja su našoj javnosti itekako poznata”, kaže Dodik.

Ovo je, kaže, bila prilika da ukažemo na ponašanje visokih predstavnika u kontinuitetu i svemu onome što su oni činili u predhodnom vremenu.

“Predstavnici i delegacija Slobodarske partije Austrije u Evropskom parlamentu naklonjeni su tome da na pravi način informišu ovaj parlament šta se dešava u Bosni i Hercegovini, prije svega sa stanovištva Republike Srpske. To su činili i povodom ove poslednje Rezolucije, prvi put se čuo glas koji je promovisao na pozitivan način Republiku Srpsku i to je za nas bilo važno, a upravo pripadnici ove partije to su zajedno činili sa drugim pripadnicima Evrope”, rekao je za RTRS predsjednik Dodik.

Teme radne posjete predsjednika Srpske u Beču bili su i situacija u Austriji i Evropi, a razgovarano je o politikama koje su vezane za Evropsku uniju i migrantsku krizu.

Dodik je ocijenio da je ovo bio dobar i kvalitetan razgovor koji u kontinuitetu održavaju. Najavio je novu posjetu Slobodarske partije Banjaluci, gdje će nastaviti razgovore o svim aktuelnim političkim pitanjima.