latinica  ћирилица
23/02/2017 |  14:40 | Autor: RTRS

Ministarstvo: Povećana izdvajanja za predškolsku djecu

Vlada Republike Srpske izdvojiće oko 330.000 KM za sprovođenje Programa za djecu u godini pred polazak u školu, što predstavlja značajno povećanje u odnosu na prošlu godinu, kada je izdvojeno 240.000 KM.
Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske - Foto: RTRS
Ministarstvo prosvjete i kulture Republike SrpskeFoto: RTRS

Program pripreme pred polazak u školu biće realizovan u 36 predškolskih ustanova i 79 osnovnih škola od 1. marta do 31. maja ove godine, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

U ovaj tromjesečni predškolski program biće uključeno oko 45 odsto djece od ukupnog broja djece koja u septembru treba da krenu u prvi razred, što predstavlja značajno povećanje obuhvata u odnosu na prošlu godinu.

U realizaciji ovog programa biće angažovano više od 170 radnika sa evidencije nezaposlenih lica Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, a to su diplomirani vaspitači predškolske djece, a u mjestima u kojima nema nezaposlenih vaspitača, biće angažovani profesori razredne nastave ili diplomirani pedagozi.

U saopštenju resornog ministarstva podsjeća se da je prošle godine obuhvat djece ovim programom iznosio oko 37 odsto, a priprema za školu bila je organizovana u 39 predškolskih ustanova i 41 osnovnoj školi.

Podršku Programu pripreme pred polazak u školu pružila je i nevladina organizacija "Spasimo djecu", koja će ove godine obezbijediti potrošni materijal za realizaciju programa za 85 vaspitnih grupa u osnovnim školama.

Ova organizacija će podržati realizaciju predškolskog programa organizacijom obuke za 40 vaspitača i profesora razredne nastave koji će biti angažovani za sprovođenje programa, a iznos donacije procjenjuje se na oko 94.000 KM.

Ovaj program namijenjen je djeci koja nisu bila obuhvaćena nekim oblikom institucionalnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Predškolski program u godini pred polazak u školu ostvaruje se s ciljem da se svakom djetetu pruže jednake šanse da se uspješno prilagodi uslovima učenja karakterističnim u nastavnom procesu, ne vršeći direktnu pripremu za školu kroz usvajanje akademskih sadržaja, čime se stiču određena znanja i vještine koje dijete označavaju kao spremno za školu.

Ovaj program počiva na ideji da dijete uči kroz igru, razgovor i čitanje, a vaspitač pomaže djetetu da proširi iskustva i znanja koja će kasnije nadograđivati u školi.

Kroz ovaj program djeca stiču radne navike, razvijaju osjećaj odgovornosti i međusobne tolerancije i uče pravila ponašanja u društvu i grupi, dodaje se u saopštenju.

Izvor: SRNA