latinica  ћирилица
23/02/2017 |  14:53 ⇒ 15:22 | Autor: RTRS

Tučić: Objedinjavanje odgovora iz upitnika EU isključivo u skladu sa sistemom koordinacije

Metodološko i tehničko objedinjavanje odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije može da se realizuje isključivo u okviru za to predviđenih tijela i na način koji je predviđen usaglašenim sistemom koordinacije procesa evropskih integracija od 17. avgusta 2016. godine, izjavio je Srni šef kabineta predsjednika Vlade Republike Srpske Boris Tučić.
Boris Tučić - Foto: Novosti.rs
Boris TučićFoto: Novosti.rs

- Trenutno, nažalost, svjedoci smo pokušaja određenih institucija sa sjedištem u Sarajevu da se jedan ovako važan zadatak na evropskom putu realizuje potpuno volšebno, izvan sistema koordinacije i izvan relevantnih procedura koje su njim predviđene - rekao je Tučić.

Na pitanje Srne da prokomentariše tvrdnje pojedinih političara iz Sarajeva da su "svi administrativni nivoi vlasti i sve institucije, izuzev Republike Srpske, blagovremeno i kvalitetno dostavili svoje odgovore i da Direkcija za evropske integracije radi na pripremi materijala koji će biti predmet konačnog usaglašavanja kroz predviđene strukture", Tučić je naglasio da su Vlada i druge nadležne institucije Republike Srpske pristupile izradi odgovora iz svoje nadležnosti neposredno nakon podnošenja aplikacije za članstvo da bi intenzivna faza izrade odgovora uslijedila nakon dobijanja samog Upitnika, te je taj posao uspješno priveden kraju.

- Sada predstoji sljedeća faza, a to je objedinjavanje odgovora. Međutim, da bi do toga došlo, neophodno je završiti procedure sa konstituisanjem svih tijela u sistemu koordinacije, što se posebno odnosi na radne grupe koje su, u skladu sa članom 9 (8) a) usaglašenog sistema koordinacije, jedine i zadužene za tehničku i metodološku finalizaciju pisanih materijala za potrebe izvještavanja Evropske komisije, pa i samih odgovora na pitanja iz Upitnika - pojasnio je Tučić.

On je naglasio da to nikako nije jedna institucija u BiH, a posebno nije Direkcija za evropske integracije, koja to želi da radi na osnovu nekakvih samoproklamovanih pravila, već isključivo radne grupe, u skladu sa definisanim i usaglašenim pravilima.

- Nekom očigledno odgovara postojeće, pomalo anarhično stanje, odnosno da se oteže sa konstituisanjem svih predviđenih tijela sistema koordinacije, te da se cjelokupan proces izrade odgovora, ali i realizacije drugih značajnih aktivnosti, pokuša izmjestiti izvan sistema koordinacije. Možda se nekom sada, nakon što je sistem koordinacije ispregovaran i usaglašen, ne dopada što su institucije Republike Srpske ravnopravna strana u procesu, u skladu sa svojom ustavnom pozicijom i nadležnostima, te što institucije BiH ne mogu bez njih, a u njihovo ime i za njih račun, donositi bilo kakve odluke - istakao je Tučić.

Umjesto širenja dezinformacija i, posebno, nastojanja da se izrada odgovora na pitanja iz Upitnika izmjesti izvan dogovorenog sistema koordinacije, te izmišljanja nekakvih provizornih, jednostranih pravila ili nekakvih informacionih sistema koje bi kontrolisala samo jedna institucija, naravno, na nivou BiH, kaže Tučić, zagovornici ovakvog pristupa trebaju da se preorjentišu ka jedino ispravnom modelu djelovanja - a to je finalizacija konstituisanja svih tijela u sistemu koordinacije, te objedinjavanje odgovora u okviru radnih grupa i, eventualno, drugih tijela u sistemu.

On je poručio da je to jedini ispravan i mogući put.

Izvor: SRNA