latinica  ћирилица
23/02/2017 |  15:35 | Autor: RTRS

EU: Turska ne čini dovoljno za ukidanje viza

Turska ne čini dovoljno u reformama kako bi ispunila uslove sporazuma o migrantima sklopljenog s EU koji treba da Turcima obezbjedi putovanje bez viza u države Unije, kazao je "Rojtersu" visoki zvaničnik EU koji se pozivao na izvještaj Evropske komisije.
EU i Turska - Foto: AP
EU i TurskaFoto: AP

Agencija Rojters podsjeća da se, prema sporazumu postignutom u martu prošle godine tokom vrhunca najveće migrantske krize u Evropi od Drugog svjetskog rata, Turska obavezala da će spriječiti kretanje izbjeglica sa Bliskog istoka i iz Azije preko svoje teritorije ka EU, u zamjenu za finansijsku podršku i oslobođanje njenih državljana od viza za EU.

Prema tvrdnji izvora Rojtersa, Turska je dobro postupala kada je u pitanju kontrola granica, ali da će u redovnom izvještaju koji Evropska komisija planira da objavi naredne nedelje stajati da ova zemlja i dalje odlaže reforme "pravosudnih akata koji se tiču borbe protiv terorista, finansiranja stranaka, pravodne saradnje".

"Komplikacije oko pregovora za ponovno ujedinjenje Kipra takođe se odražavaju loše po Tursku", rekao je ovaj zvaničnik.

Rojters navodi da je portparol turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana juče izjavio da Ankara očekuje da EU što pre preduzme korake na ukidanju viza državljanima Turske.

Izvor ove agencije iz Brisela je ovo nazvao "besmislicama", pošto po njemu Turska ne ispunjava uslove.

"Oni treba da tu fikciju ostave za svoju populaciju", naveo je zvaničnik.

Izvor: RTS/Tanjug