latinica  ћирилица
23/02/2017 |  15:42 ⇒ 17:21 | Autor: RTRS

Novi Grad- usvojen prijedlog Statuta opštine (VIDEO)

Odbornici Skupštine opštine Novi Grad usvojili su prijedlog Statuta ove opštine.
Skupština opštine Novi Grad - Foto: RTRS
Skupština opštine Novi GradFoto: RTRS

Novi Statut opštine Novi Grad u skladu je sa promjenama Zakona o lokalnoj samoupravi, mada je većina odredbi lokalnog karaktera prenesena iz prethodnog Statuta.

Dokument je usvojen velikom većinom, a protiv njegovog donošenja glasali su odbornici koalicije SDA-SDP.

"Mislimo da je Statut dobro napravljen, da je u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, i da ne dira ničija prava, naročito mislimo na drugi konstitutivni narod", izjavio je Milan Vuković, potpredsjednik Kluba odbornika SNSD-a.

Međutim, u Klubu odbornika SDA-SDP smatraju da nije tako. Po njima, u novi Statut nisu ugrađeni neki od amandmana koji su uložili, a tu se prije svega misli na vraćanje predratnog imena ovoj opštini – Bosanski Novi, kao i ukidanje krsne slave opštine – Petrovdana. 

"Naš stav je da je Statut opštine trebao da bude u potpunosti sekularan", smatra Edin Šupuković predsjednik Kluba odbornika SDA-SDP.

Usvojen je i Prijedlog odluke o osnivanju mjesnih zajednica na području opštine Novi Grad, kojom je njihov broj povećan sa 14 na 21, s ciljem da se veličina mjesnih zajednica izjednači, kako bi bile spona između opštinske uprave i stanovništva. 

"Koji naravno imaju određenih problema, u prvom redu mislimo na te infrastrukturne probleme, probleme prostornih planova, i sve ono što na neki način opština treba da dobije kao značajnu informaciju sa terena", rekao je Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad.

Izabrani su i novi načelnici odjeljenja opštinske uprave, te usvojeni programi rada javnih ustanova i preduzeća za ovu godinu.