latinica  ћирилица
23/02/2017 |  17:54 ⇒ 20:43 | Autor: RTRS

FEST- Premijera filma o Petru Kočiću "Slepi putnik na brodu ludaka"

Igrani film "Slepi putnik na brodu ludaka", snimljen u produkciji Radio-televizije Srbije, u režiji Gorana Markovića i po scenariju Vuleta Žurića, imaće svoju bioskopsku premijeru na Festu, 25. februara.
Sa snimanja filma "Slepi putnik na brodu ludaka" (Foto: Aleksandar Stojković) -
Sa snimanja filma "Slepi putnik na brodu ludaka" (Foto: Aleksandar Stojković)

Tema filma je posljednji period života znamenitog srpskog pripovjedača Petra Kočića, u duševnoj bolnici na Guberevcu, u okupiranom Beogradu, 1916. godine.

Scenario donosi depresivnu sliku Beograda pod okupacijom, u kojoj na tragikomičan način, životi ljekara, osoblja i pacijenata u ludnici na Guberevcu grade metaforu o životu "na slobodi i slobodnoj teritoriji".

Dok svuda okolo vlada okupacijski teror, smrt i razaranje materijalnih vrijednosti, dotle u toj svojevrsnoj i apsurdnoj oazi mira, na tom "brodu ludaka", vlada duboko razumijevanje, poštovanje i briga za bližnje.

A kada se na taj "brod" ukrcaju slijepi putnici (bjegunci od okupacijske vlasti), pronalazeći sigurno utočište od internacije, priča o Petru Kočiću postaje simbolička priča o sukobu dobra i zla, o borbi prkosnog Davida sa bezdušnim Golijatom.

Kroz sukob Petra Kočića sa Kostom Hermanom, sukob koji je započet još mnogo godina ranije u Bosni, dok je Kočić aktivno politički djelovao na liniji nacionalnog oslobođenja, taj film otvara i jednu drugu, intimnu temu o ljudskoj zavisti zbog neposedovanja istinskog umjetničkog talenta.

Patološka mržnja nedarovitih a moćnih, njihova potreba da progone i da se svete svakom ko je imalo slobodnijeg duha i talenta, data je na uzbudljiv i tragičan način, kroz niz žalosnih prizora ljudske mizerije i duševnog pada.

Realizacijom filma "Slepi putnik na brodu ludaka", RTS se pridružio obilježavanju stogodišnjice smrti znamenitog srpskog pripovedača Petra Kočića. Ujedno je to još jedan vidljiv i značajan doprinos RTS-a obilježavanju stogodišnjice Velikog rata, koji je trajao od 1914. do 1918. godine.

Izvor: RTS