latinica  ћирилица
24/02/2017 |  07:59 | Autor: RTRS

SAD: Nezadovoljstvo zbog nove imigracione politike

Ministar spoljnih poslova Luis Videgaraj izrazio je negodovanje američkom državnom sekretaru Reksu Tilersonu zbog politike predsjednika Donalda Trampa prema svom južnom susjedu.
Reks Tilerson (arhivska fotografija) - Foto: AP
Reks Tilerson (arhivska fotografija)Foto: AP

Videgeraj izjavio je da je Tilersonu izrazio zabrinutost zbog poštovanja prava imigranata.

Prema planu američke administracije, koja je objavljena ove sedmice, u Meksiko će biti protjerani svi ilegalni imigranti za koje se utvrdi da su prešli granicu bez obzira na nacionalnost.

Plan je izazvao negodovanje Meksikanaca.

Tilerson je istakao da "dvije snažne suverene zemlje" s vremena na vrijeme imaju nesuglasice.

Američki ministar za unutrašnju bezbjednost DŽon Keli, koji je takođe u Meksiku, insistirao je da neće biti "masovnih deportacija".

Keli se sastao sa predsjednikom Enrikom Penjom Nijetom i članovima meksičke Vlade povodom povišenih tenzija zbog nove imigracione politike SAD.

"Neće i ponavljam neće biti upotrijebljena vojna snaga u imigracionim operacijama. Bar polovina novinara neka pokuša da to prenese ispravno, jer se neprestano pogrešno izvještava", rekao je Keli u obraćanju novinarima u meksičkoj prijestonici.

Keli je naglasio da neće biti masovnih deportacija.

"Sve što radimo, biće učinjeno po zakonu i u skladu sa ljudskim pravima i pravnim sistemom SAD. Uvijek je to činjeno uz blisku saradnju sa Vladom Meksika", rekao je Keli.

Izvor: Srna