latinica  ћирилица
24/02/2017 |  09:37 | Autor: RTRS

Visoke ocjene za Nacrt strategije upravljanja otpadom

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić istakla je da je Nacrt strategije upravljanja otpadom za period 2017-2026. godina vrlo visoko ocijenjen i da je dobio nepodijeljenu podršku poslanika na posljednjem zasjedanju Narodne skupštine Srpske.
Srebrenka Golić - Foto: RTRS
Srebrenka GolićFoto: RTRS

Golićeva je na jučerašnjem sastanku sa šefom Kancelarije Svjetske banke za BiH Tatjanom Proskurjakovom navela da je sljedeći korak izrada Plana upravljanja i strateške procjene uticaja tog plana na životnu sredinu, saopšteno je danas iz Ministarstva.

Ona je dodala da je resornom ministarstvu neophodna tehnička podrška za izradu tih dokumenata.

- S obzirom na dosadašnju dobru saradnju, očekujemo da će Svjetska banka, zajedno sa drugim međunarodnim partnerima, i ovaj put pomoći da dobijemo kvalitetne i konkretne dokumente koji će omogućiti da na najefikasniji način upravljamo otpadom i riješimo zaista gorući problem sa tim segmentom zaštite životne sredine - naglasila je Golićeva.

Proskurjakova je naglasila da je izuzetno zadovoljna saradnjom sa Ministarstvom, te da će u narednom periodu predložiti nekoliko opcija za održivo upravljanje otpadom, od kojih bi resorno ministarstvo i Vlada izabrali onu koja im najviše odgovara.

Ona je navela da podržava stav Golićeve da se za izradu Plana upravljanja i strateške procjene uticaja Plana na životnu sredinu angažuju međunarodni eksperti, najavivši da će Svjetska banka, u skladu sa svojim pravilima i procedurama, pružiti tehničku podršku Ministarstvu u rješavanju ovog pitanja.

Na sastanku je razgovarano i o proširenju projekta - Energetska efikasnost u BiH.

Izvor: SRNA