latinica  ћирилица
24/02/2017 |  10:36 ⇒ 10:37 | Autor: RTRS

Za koju deceniju može se desiti da niko ne koristi ćirilicu

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević upozorio je da, ako ne bude upornosti da se ćirilica koristi što je više moguće u Srbiji, onda prijeti strašna opasnost da se za dvije-tri decenije neko probudi i shvati da niko ne koristi ćirilicu.
Ćirilica - Foto: ilustracija
ĆirilicaFoto: ilustracija

"Vrlo je važno da se u razumnoj meri, koliko god možemo, trudimo da očuvamo naše tradicionalno pismo, da bude što više u upotrebi, i na ulici, u imenima radnji, poslovnih prostora, svuda gde je moguće, to je suštinska stvar za očuvanje jezičke kulture i uopšte kulture jednog naroda", rekao je Vukosavljević.

On je naveo da lično nije zadovoljan statusom ćirilice u Srbiji, jer je preveliki broj javnih ispisa na latinici, ali da je donekle zadovoljan što u komunikaciji između institucija Srbije postoji obaveza korišćenja ćiriličnog pisma.

"To je normativno solidno rešeno, međutim lično nisam zadovoljan. Preveliki je broj javnih ispisa na latinici, naravno to nije rat ćirilice i latinice, nije reč o teoriji zavere, niko neće da uguši ćirilicu, već je reč o duhu vremena", rekao je Vukosavljević za RTS.

On je napomenuo da je latinično pismo praktično u globalnoj upotrebi, da dominira u medijima, na internetu, nameće se samo zbog okolnosti.

Prema njegovim riječima, pojedini izdavači knjiga u Srbiji, zbog relativno razumnih komercijalnih razloga, većinu naslova štampaju na latinici i objašnjavaju da moraju da nastupe i na drugim tržištima.

On je podsjetio da je strategija kulturnog razvoja praktično gotova, da je to jedan od najtemeljnijih dokumenata kulture jednog naroda.

"Prvi put Srbija će imati strategiju, koja, kada se usvoji u Skupštini, postaje stožerni dokument onoga što u kulturi ove zemlje treba da se radi u narednih 10 godina", rekao je on.

Vukosavljević je istakao da akcija "Negujmo srpski jezik", nakon Beograda, zvanično počinje u cijeloj Srbiji, a cilj je da se pažnja javnosti usmjeri ka jezičkoj kulturi i opštoj pismenosti.

On kaže da se tom akcijom srpskoj javnosti želi skrenuti pažnja na temu jezičke kulture i opšte pismenosti, koja je kao i druge javnosti u svijetu pod uticajem duha vremena, globalnog duha i zatrpana je različitim sadržajima.

Izvor: SRNA