latinica  ћирилица
24/02/2017 |  13:18 ⇒ 22:21 | Autor: RTRS

Radnici prijete novim tužbama protiv Željeznica (VIDEO)

Željeznice bi se mogle naći na udaru novih tužbi radnika, ne bude li obustavljena primjena novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji.
Željeznice RS - Foto: RTRS
Željeznice RSFoto: RTRS

Nova sistematizacija, kojom je predviđen višak od 326 radnika, stupa na snagu u roku od 8 dana. Tvrdeći da nije ispoštovan Zakon o radu, Sindikat traži obustavljanje primjene sistematizacije, dok ne bude donesen program i obezbijeđen novac za zbrinjavanje viška zaposlenih.

Najtraženiji dokument u Željeznicama Srpske je nova sistematizacija. Svi bi da znaju kakva je sudbina njihovog radnog mjesta. Zvanično, dokument koji je markirao prvih 326 radnika kao višak, još nije stigao do sindikata, ali oni već znaju da nije u skladu sa Zakonom o radu.

"Mi idemo sa dopisom upravi i nadzornom odboru da se sistematizacija ne primjenjuje dok se u potpunosti ne ispoštuje zakon o radu", kaže predsjednik Sindikata željezničara Milian Marković.

Moguće je da se primjena odloži, ali to je samo gubljenje vremena, poručuje generalni direktor. Prije dva dana jasno je rekao da će radnicima koji budu višak biti isplaćene sve obaveze.

"Obezbjeđivanje novaca za otpremnine i za isplate zaostalih i neisplaćenih obaveza prema radnicima ostavili smo prostora da to bude do kraja godine", izjavio je generalni direktor Željeznica Republike Srpske Dragan Savanović.

Sindikati se pozivaju na Zakon o radu. Kažu ako poslodavac utvrdi da će u roku od 90 dana prestati potreba za radom radnika dužan je da donese Program zbrinjavanja viška i da obezbijedi novac za to. Sve to ,kažu, uprava je preskočila , a radnici neće sjedjeti skrštenih ruku.

"Sindikati su se dogovorili da podnesu krivične prijave protiv odgovornih u Željeznicama Srpske koji ne poštuju zakon, a svaki radnik koji bude oštećen on može podnositi tužbu u zaštiti svojih prava", istakao je predsjednik Sindikata mašinovođa Simo Cvjetković.

Zabrinuti zbog sistematizacije, na kolektivni ugovor sindikati više i ne misle. Kažu nije potpisan ali sad kad su dobili Pravilnik o radu, biće vremena da usaglase i kolektivni. Za primjenu sistematizacije vremena je sve manje, pa će prije nego stupi na snagu, u ponedjeljak kod resornog ministra.