latinica  ћирилица
24/02/2017 |  19:15 ⇒ 25/02/2017 | 09:23 | Autor: RTRS

Novi spor Grada Banjaluka za svoju imovinu (VIDEO)

Banjaluka se ponovo bori za svoju imovinu. Sve je počelo oglasom o prodaji u dnevnim novinama. Gradonačelnik upozorava Okružni privredni sud da se gradu pokušava oteti atraktivno zemljište u blizini banjalučkog Velesajma, a savjesne kupce da se na oglas ne odazivaju.
Banjalučki velesajam - Foto: RTRS
Banjalučki velesajamFoto: RTRS

Iz Geodetske uprave saopšteno je da će direktor Miloš Komljenović formirati komisiju, koja je obaviti nadzor u ovom predmetu.

Vrijednost imovine 104 hiljade maraka, licitacija 24. marta - zemljište na jednoj od najatraktivnijih lokacija, koje je tvrdi prvi čovjek Banjaluke vlasništvo grada, ponuđeno je na prodaju u dnevnim novinama.

"To je u novinama objavljeno, određenie lokacija za koje mi tvrdimo da su gradska zemlja. Ovom prilikom mogu samo da upozorim savjesne kupce da se ne upuštaju u takav posao", naglasio je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojčić.

Preko sporne parcele bi, po regulacionom planu, trebalo da prođe saobraćajnica. To znači da bi grad u slučaju prodaje dvostruko izgubio – najprije bi ostao bez svog zemljišta, a poslije bio prinuđen da ga kupuje. Za razliku od Radojičića prnjavorski biznismen Petar Dušanić, koji je zemljište kupio 2002. godine kaže, sve je urađeno legalno, u skladu sa zakonom i na osnovu raspisanog konkursa.

"Nemoguće je da država nešto može prodati pa nakon toga može ponovo tražiti da je to njeno. Začuđuju me takvi postupci, ali sam zagovornik toga da grad Banjaluka ostavi pravo nad svojom imovinom, ali tamo gdje ima osnova, a tamo gdje nema mislim da je to besmisleno". smatra Dušanić.

Uz to, nad cjelokupnom imovinom, tvrdi Dušanić, upisane su hipoteke na nevraćena finansijska sredstva. Do gradonačelnika, kaže Dušanić, dolaze pogrešne informacije, a zemljište je, ističe, bilo predmet privatizacije.

"Mi tvrdimo da nije bilo predmet privatizacije, da nije ni u vezi sa famoznim članom 88a Zakona o privatizaciji i da mi kao pravni sljedbenik treba da upišemo vlasništvo nad tim česticama", dodao je Radojčić.

Nije zemljište pored Velesajma jedina sporna lokacija u Banjaluci. Grad vodi bitku i za staru autobusku stanicu, još jednu od najatraktivnijih lokacija u gradu. Problem je i zemljište Poljoprivredne škole i Radničkog univerziteta. Grad je samo u ovoj godini pokrenuo nekoliko procesa za vraćanje gradske imovine.