latinica  ћирилица
25/02/2017 |  09:18 ⇒ 26/02/2017 | 07:50 | Autor: RTRS

Cvijanović: Revizija presude totalno uništila međusobno povjerenje (VIDEO)

Ne stišava se bura koju je pokretanjem revizije presude Srbiji, izazvao bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Ovako opasna politička provokacija, po ocjeni zvaničnika Srpske i Srbije, dovodi u pitanje ne samo odnose u BiH, već i u regionu. Priča o ruci pomirenja, koju je, Izetbegović, kako tvrdi, pružio, za predsjednika Srpske Milorada Dodika, samo je potvrda njegovog licemjerja.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Tužba naslovljena na Srbiju - najnoviji pokušaj, jednonacionalni zahtjev za reviziju presude, prema riječima predsjednice Vlade Željke Cvijanović, izazvao je dovoljno bure i poremećaja u okviru cjelokupnog sistema u BiH. Totalno je, kaže, uništeno međusobno povjerenje, ako je ono uopšte postojalo.

"Osuđujemo neustavno i vaninstitucionalno djelovanje Bakira Izetbegovića u vezi sa zahtjevom za reviziju presude po tužbi protiv Srbije, koje je izazvalo velike poremećaje u BiH i na regionalnom planu”, istakla je Cvijanović.

Te poremećaje sada, navodno, želi da ispegla Bakir Izetbegović. Kaže da je spreman, i to vrlo rado, da povuče prvi potez koji će voditi ka normalizaciji situacije u Bosni i Hercegovini.

"Јa nisam pokreno ovu reviziju. To je proces koji je star 24 godine. Dvije su odluke referentne donesene od ranijih saziva Predsjedništva. I od mene se u stvari očekivalo da ja to zaustavim. Naravno da ja takvu stvar ne mogu zaustaviti niti mi je to palo na um", rekao je Izetbegović.

Navodno ispružena ruka, poslije svega što je učinio, može da se prihvati jedino ako bi odmah povukao zahtjev za reviziju, kategoričan je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

"Nije riječ o dobroj volji Izetbegovića da se riješi trenutna situacija, već o čistom licemjerju i bezobrazluku. Sada bi odjednom, trebalo zbog Izetbegovićeve 'dobre volje' da se zaboravi šta on čini i šta pokušava da uradi u kontinuitetu mržnje prema Srbima i srpskom narodu u cjelini. Sada bi trebalo odjednom, samo zato što je on blagonaklon, da se izvuče iz blata koje je sam napravio i gurnuo BiH i u blokadu i rasulo. Sada bi on pokušao da bude pozitivac, koji, pruža ruku”.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić pita se kakav to prvi potez, nakon svega, može da načini Izetbegović. Kaže, Izetbegovića su u tu priču gurnuli krugovi koji od njega očekuju da to uradi.

"Potez Bakira Izetbegovića da pokrene tu reviziju opasan je i unosi dodatne tenzije u regionu. To je akt neprijateljstva, a imaće i posljedice po bilateralne odnose BiH i Srbije. Pokazuju se dvostruki standardi međunarodne zajednice koja uvodi sankcije protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i smeta joj kada on ide kod ruskog predsjednika Vladimira Putina, a ne smeta kada Izetbegović ide kod turskog predsjednika Redžepa Erdogana", kaže Dačić.

Oštriju reakciju međunarodne zajednice traži i lider socijalista Petar Đokić. Za sada, stiže samo zabrinutost, zbog čega je, po riječima francuske ambasadorke u BiH, morao zasjedati PIK. Namjera je, kaže, bila da pozovu sve političare na poštovanje institucija BiH, principa dijaloga i konsenzusa utvrđenih Ustavom.

Dakle, na sve ono što je Izetbegović pogazio pokrećući reviziju. Zbog toga će Srpska u ponedjeljak, iz najviše zakonodavne institucije uputiti zvanični odgovor. Važnost održavanja posebne sjednice Parlamenta, jedan je od zaključaka današnje sjednice Aktiva žena SNSD-a, koji je pojasnila premijerka Srpske.

"Očekujemo od svih predstavnika da pokažu to potrebno jedinstvo i da se definiše određena platforma za postupanje predstavnika Srpske na nivou BiH, koji sada u svojim rukama nose alate, i da pokažu na koji način treba da se štiti i brani interes Srpske".

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u PD PS BiH je pojasnila da će tom prilikom biti definisan način ponašanja svih predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH.

"To je za nas obavezujuće. Postoji vjerovatno mogućnost da neki to i ne poštuju, ali pustite da se dogodi Narodna skupština i da poslije toga jasno znamo koji je stav”,kazala je Majkić.

Stav pravnika već je poznat. Danas ih je ponovio Pravni tim Ujedinjene Srpske, čiji zadatak je pomoći institucijama Srpske i Srbije da bi zahtjev bio odbačen, a njegov podnosilac, kako navode u Timu, raskrinkan.

"Očekujemo da će Sekretarijat Međunarodnog suda u Hagu odbaciti prilikom prethodnog ispitivanja ove revizije, uvtrditi procesne nedostatke – neblagovoremenost i da nije podnesen od ovlaštene osobe”, naglasio je Milan Petković iz Pravnog tima Ujedinjene Srpske.

A zbog pisma, koje nije dostavila Sudu u Hagu, ambasadorku BiH u Holandiji Mirsadu Čolaković na konsultacije u Sarajevo pozvao je ministar inostranih poslova Igor Crnadak.

Revizija presude jedna je od tema o kojima je lider PDP-a Branislav Borenović, u Vašingtonu, razgovarao sa direktorom Stejt departmenta za jugoistočnu Evropu Metjuom Palmerom.

Da je ova tema privukla pažnju američke javnosti povrđuje i tekst objavljen u Njujork Tajmsu, u kojem je navedeno da zahtjev Bakira Izetbegovića, očigledno potpiruje političke tenzije u regionu, koje tinjaju još od rata koji je 'rasturio' Јugoslaviju 90-ih godina prošlog vijeka.