latinica  ћирилица
25/02/2017 |  11:55 | Autor: RTRS

Belenzada: Obračunavati kamate na kašnjenje isplate plata

Konfederacija sindikata Republike Srpske smatra da Republika Srpska mora donijeti zakonsko rješenje kojim bi se na kašnjenje isplate plate za svakog radnika obračunavala kamata, kao što to u svom poslovanju rade banke ili Poreska uprava Republike Srpske.
Obrad Belenzada - Foto: SRNA
Obrad BelenzadaFoto: SRNA

Predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Obrad Belenzada rekao je Srni da bi, kada bi se u tom smislu donijelo zakonsko rješenje, na svako kašnjenje isplate plata obračunavala kamata u korist radnika.

- U tom slučaju svaki poslodavac bi na vrijeme isplaćivao platu radnicima, što i jeste cilj - rekao je Belenzada i podsjetio da bi time bila prekinuta praksa da se mnogi radnici odriču i po nekoliko neisplaćenih plata, samo da bi na vrijeme u narednom periodu, odnosno mjesec za mjesec, bili isplaćivani.

Belenzada smatra da najavljene reforme koje sprovodi Vlada Republike Srpske ne mogu samo da idu u pravcu da se štedi na radnicima, dok se i dalje malo čini na smanjivanju javne potrošnje i smanjenju opterećenja privrede, nekontrolisanom postupku javnih nabavki i drugim radnjama koje mogu značajno doprinijeti najavljenim reformama.

Prema njegovim riječima, ne bi trebalo da se preko Pravilnika o radu rješavaju sva prava radnika bez kolektivnih ugovora i pregovora sa sindikatima, zbog čega se dolazi u situaciju da se ne poštuju odredbe Zakona o radu.

Belenzada je naglasio da Konfederacija sindikata Republike Srpske smatra da se, ukoliko postoji potreba u preduzećima ili ustanovama za iskazivanjem viška radnika, prvo mora donijeti program zbrinjavanja radnika sa jasno definisanim kriterijumima, pa tek onda pristupiti izradi sistematizacije u skladu sa donesenim aktima.

- Radnici ne bi trebalo da se otpuštaju sa posla ukoliko nisu izmirene sve obaveze prema njima - naveo je Belenzada.

On je naglasio da se, s obzirom na trenutnu situaciju u "Željeznicama Republike Srpske", mora obustaviti primjena Pravilnika o sistematizaciji do donošenja Plana socijalnog zbrinjavanja svakog otpuštenog radnika.

Belenzada kaže da se zbog nepotpisivanja Opšteg kolektivnog ugovora došlo do zabrinjavajućeg stanja u kome je poremećen sistem raspodjele vrijednosti, jer su potpisivanjem posebnih kolektivnih ugovora u javnom sektoru, radnici u privredi ostali u težem položaju.

Belenzada je rekao da je Predsjedništvo Konfederacije sindikata Republike Srpske razmatralo, između osalog, primjenu odredbi pojedinih članova Zakona o radu, te o pitanjima pregovaranja i zaključivanja Opšteg kolektivnog ugovora.

Izvor: SRNA