latinica  ћирилица
26/02/2017 |  07:42 ⇒ 20:27 | Autor: RTRS

Obilježena stogodišnjica Topličkog ustanka (FOTO/VIDEO)

Stotinu godina je prošlo od Topličkog ustanka, jedinog koji je podignut u nekoj okupiranoj državi tokom Prvog svjetskog rata.
Obilježavanje godišnjice Topličkog ustanka - Foto: RTRS
Obilježavanje godišnjice Topličkog ustankaFoto: RTRS

Polaganjem vijenaca i odavanjem najviših državnih i vojnih počasti, uz intoniranje državne himne "Bože pravde", obilježena je stogodišnjica Topličkog ustanka.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik položili su zajedno vijence na Spomenik topličkim junacima u Prokuplju.

Centralnu državnu ceremoniju predvodio je premijer Srbije u prisustvu predsjednika Srpske, predsjednika parlamenta Srbije Maje Gojković, ministara u Vladi Srbije i građana.

Svečanost je održana u Spomen-kompleksu Topličkim junacima u Prokuplju, a prethodno je kraj Spomenika topličkim junacima služen pomen za topličke junake.

Obaraćajući se prisutnima, Vučić je istakao da Toplički ustanak "zauzima posebno mjesto, ne samo u srcima i pamćenju junačke Toplice, već i u čitavoj istoriji srpskog naroda".

Godišnjica obilježava Topličkog ustanka - Milorad Dodik i Aleksandar Vučić (Foto: RTRS)

- Da su Srbima pravda i sloboda najvredniji ideali za koje će uvijek biti spremni da se bore i da za njihovo ostvarenje život daju, dokazali su na današnji dan vijek ranije kada je podignut ustanak protiv bugarskih i autrijskih okupatora - rekao je Vučić.

Premijer Srbije je ponovio da je Toplički ustanak bio jedini ustanak protiv tiranske vlasti u jednoj okupiranoj državi tokom Prvog svjetskog rata.

Vučić je poručio da Srbija i Republika Srpska nikada neće biti jedna protiv druge.

- To je naš zavjet - rekao je Vučić.

On je naglasio da Srbija poslije svega što su joj oduzeli nije propala, da poslije toliko gaženja nije ni ponižena, te da srpsko srce i danas kuca za Kosovo i Metohiju

Milorad Dodik i Aleksandar Vučić (Foto: RTRS)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas Srni da je današnjem obilježavanju stogodišnjice Topličkog ustanka prisustvovao u skladu sa ranijim dogovorom vlada Srbije i Srpske da se zajedno obilježavaju važni istorijski događaji.

Govoreći o Topličkom ustanku, Dodik je podsjetio da su prije 100 godina Srbi, koji su ostali na tom prostoru pod okupacionom zonom Bugara, jedini u Evropi podigli ustanak, jer nisu htjeli da ratuju u bugarskoj vojsci protiv Srba koji su se vraćali otadžbini. Podsjetio je da je prema bugarskim i austrougarskim izvorima, ubijeno više od 20.000 ljudi, pretežno civila - žena i djece, ali da neki izvori govore da je riječ i do 50.000.

- Bilo je veoma bitno da Republika Srpska zajedno sa Srbijom jedinstveno obilježi ovaj važan dan iz naše istorije, u znak sjećanja na još jedno stradalničko mjesto srpskog naroda - rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da je protekli vijek bio u znaku stradanja Srba i da se nada da će u ovom vijeku, u koji je tek zakoračeno, biti riješeno srpsko nacionalno pitanje u državno-pravnom smislu na ovim prostorima.

- Mislim da je krajnje vrijeme da se upravo taj zahtjev srpskog jedinstva i okupljanja isporuči kao jedan od važnih zahtjeva u ovom vijeku - rekao je Dodik.

Godišnjica obilježava Topličkog ustanka

Toplički ustanak podignut je protiv bugarske i austrougarske okupacije za vrijeme Prvog svjetskog rata. Podignut je krajem februara 1917. godine i trajao je mjesec dana i to na teritoriji Toplice, Јablanice, Јastrepca, istočnih i srednjih dijelova Kopaonika.

Neposredan povod za njegovo izbijanje bila je mobilizacija koju su bugarske vlasti htjele da izvrše. Srbi su ustali protiv nasilne mobilizacije, bezobzirne pljačke i gušenja svega srpskog.

Izvor: RTRS/SRNA