latinica  ћирилица
26/02/2017 |  14:10 ⇒ 15:10 | Autor: RTRS

Dačić: Nadam se da će ostati neki svjedok protiv Haradinaja

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija ne može da pretpostavi kakva će biti odluka francuskog suda o izručenju Ramuša Haradinaja i dodao da se nada da će neki svjedok protiv ovog osumnjičenika za ratne zločine preživjeti.
Ivica Dačić - Foto: SRNA
Ivica DačićFoto: SRNA

Dačić je rekao novinarima u Prokuplju da bi Haradinaj trebalo da bude izručen Srbiji ili da mu se sudi u Francuskoj, ako bi se po pravu odlučivalo, ali, nije sigurno da će se tako desiti budući da se sve gleda kroz političku prizmu.

On je dodao da će u svakom slučaju Haradinaj za Srbiju ostati čovjek koji je optužen za najteža djela, za zločin protiv civila i to se neće promijeniti.

"Vidi se da je na Kosovu i Metohiji ubijen još jedan svedok. Oni će tako da teraju dok ne poubijaju sve svedoke i nadam se da će bar neko da preživi da svedoči protiv Haradinaja i drugih zločinaca ", rekao je Dačić.

Dačić je za optužnice protiv Srba na Kosovu i Metohiji rekao da je to pokušaj da se napravi neka paralela o onome što se dešavalo.

Govoreći o izborima u Srbiji, on je rekao da će premijer Aleksandar Vučić sutra saopštiti odluku o održavanju vanrednih parlamentarnih izbora.

Dačić je, poslije obilježavanja Topličkog ustanka u Prokuplju, rekao da u Srbiji postoji politička stabilnost i da lično smatra da nema razloga za raspisivanjem parlamentarnih izbora.

On je dodao da je o tome razgovarao sa premijerom, ali da nije na njemu da donosi konačnu odluku, već da će to učiniti Vučić.

Dačić je napomenuo da je Vučić zajednički kandidat vladajuće koalicije za predsjednika Srbije upravo zato da bi Srbija ostala stabilna.

Prema navodima beogradski medija, Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru trebalo bi da u četvrtak, 2. marta, saopšti odluku o zahtjevu Srbije za izručenjem Haradinaja.

Izvor: SRNA