latinica  ћирилица
26/02/2017 |  14:51 ⇒ 19:42 | Autor: RTRS

Cvijanović: Izetbegović urušava BiH kako bi je napravio po "svojoj mjeri"

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je očekivanje da će sutrašnja posebna sjednica Narodne skupštine Srpske odraziti jedinstvo svih političkih subjekata iz Srpske i utvrditi barijere koje će spriječiti invazivni pohod i nasrtaje koji dolaze iz političkog Sarajeva.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Cvijanovićeva je izjavila za Srnu da povod za održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske jeste neustavno i vaninstitucionalno djelovanje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića prilikom podnošenja zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije, jer to predstavlja vrhunac njegovog provokativnog i remetilačkog ponašanja, ali da to ne treba posmatrati izolovano.

- Riječ je o čitavom slijedu koraka koje su on i političko Sarajevo, naoružani nevladinim sektorom, koji je veoma vladin i veoma politički nastrojen, preduzimali tokom prethodnih par godina. Tim potezima uporno su pogoršavani i urušavani odnosi ne samo u BiH, već i u regiji, i danas je jasno da je to planska i organizovana aktivnost - ocijenila je Cvijanovićeva.

Ona je upozorila da ne treba izgubiti iz vida ni činjenicu da pojedini dijelovi međunarodne zajednice služe kao aktivna podrška ovakvima akcijama političkog Sarajeva, kao i dijelovi pravosudnog sistema.

- Dovoljno je samo uzeti u obzir ranije saslušanje poslanika sa nivoa BiH zbog načina glasanja u parlamentu, zatim popis stanovništva koji je svoj epilog objavljivanja netačnih podataka doživio nakon što je direktor Agencije za statistiku BiH saslušan u Tužilaštvu BiH, zatim donošenje odluka Ustavnog suda BiH oko referenduma i pokretanje procesa u Tužilaštvu BiH protiv najviših funkcionera Srpske i članova Republičke komisije za provođenje referenduma - naglasila je premijerka Srpske.

Ona je podsjetila da je tu i cijela hajka na Dan Republike i dolazak pripadnika Oružanih snaga 9. januara u Banjaluku, pa sada i Izetbegovićev neustavni i vaninstitucionalni čin podnošenja zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde.

- Ako tome dodate činjenicu da o ratovima i zveckanju oružjem priča samo političko Sarajevo, kao i da je na nivou BiH i FBiH zaustavljena svaka aktivnost i oko aranžmana sa MMF-om, i u vezi sa Reformskom agendom, te spriječeno da mehanizam koordinacije zaživi, onda je jasno šta je na sceni i ko se igra vatrom - istakla je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da će taj Izetbegovićev politički manir pravosudizacije politike i politizacije pravosuđa sahraniti BiH.

- On upravo i radi na njenom urušavanju kako bi je nakon toga pravio po svojoj mjeri, ali to se neće desiti. Ako se uruši - onda su sve karte otvorene i sve su prilike da se o tome kako će ona izgledati i da li će je biti uopšte više neće pitati ni on, ni političko Sarajevo, ni oni koji podgrijavaju njegove političke avanture - poručila je predsjednica Vlade Srpske Željka Cvijanović.

Izvor: SRNA