latinica  ћирилица
01/03/2017 |  13:36 ⇒ 19:42 | Autor: RTRS

"1. mart je crni dan za Srbe"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je 1. mart provokacija i uvreda, te da taj datum za Srbe nije praznik, niti će ikada biti.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

"Za Srbe je to bio crni dan, jer je na Baščaršiji ubijen srpski svat. Crn je dan jer se našao neko da puca na svatove i ubije srpskog svata. Prvi mart znači i poruku drugima da moraju da prihvate majorizaciju i tutorstvo i da je mišljenje samo jedne strane, onako kako oni to žele, tačno", rekao je Dodik na pitanje Srne da prokomentariše obilježavanje 1. marta koji se u dijelu Federacije BiH slavi kao "dan nezavisnosti BiH".

On je naglasio da upravo zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za reviziju presude po tužbi protiv Srbije najslikovitije govori o tim namjerama.

"Srbi iz tadašnje BiH nisu bili za njeno izdvajanje iz Јugoslavije i srpski narod nije učestvovao na referendumu o samostalnosti i nezavisnosti BiH održanom 1992. godine, a politički predstavnici srpskog naroda nikada nisu dali niti će dati saglasnost da se 1. mart proglasi bilo kakvim danom u BiH", poručio je predsjednik Srpske.

On je naglasio da je taj uporni pokušaj nametanja koji dolazi iz Sarajeva dokaz da BiH kao takva ne može da egzistira i da opstane.

"Republika Srpska će nastaviti da slavi svoje praznike, ali ne želi da joj neko nameće tuđe, pogotovo ne Bakir Izetbegović i njegovi istomišljenici koji vrše 'talibanizaciju' politike u BiH", naglasio je predsjednik Republike.

Izvor: Srna