latinica  ћирилица
02/03/2017 |  19:16 ⇒ 20:58 | Autor: RTRS

Prijeti li urušavanje mosta u Višegradu-gdje su potrošeni milioni? (VIDEO)

Nakon priče u našem Dnevniku o urušavanju Andrićeve ćuprije, u Višegradu sastanak predstavnika Vlade, Turske razvojne agencije, Ambasade i Uneska. Postavljen je rok - nepravilnosti otkloniti do kraja maja.
Most u Višegradu - Foto: RTRS
Most u VišegraduFoto: RTRS

Opština Višegrad prošle godine poslala je Ministarstvu zahtjev o završetku radova na mostu, ali bez prateće dokumentacije.

Na zahtjeve Ministarstva da dokumentaciju dopune, iz opštine tada nisu odgovarali.

- Slali smo dopise Opštini, slali smo urgencije tri puta i pošto nama po zakonu postoji rok do kada mi treba da odlučimo po zahtjevu, ništa nam nije dostavljeno. Mi smo zaključkom odbacili zahtjev i nismo izdali upotrebnu dozvolu jer tehnički prijem nije urađen, kaže potpredsjednica Vlade RS, Srebrenka Golić.

Turska razvojna agencija i Opština Višegrad imaju rok do kraja maja da Ministarstvu građevinarstva dostave elaborat, projekat izvedenog stanja i sve građevinske dnevnike.

- Nadam se da će do dogovorenog roka svi nedostaci i dokumentacija da se urade i da će komisija za tehnički prijem kojoj će prisustvovati i predstavnici hidroelektrana dati pozitivno mišljenje na sve ove radove koji su urađeni, istakao je načelnik Opštine Višegrad, Mladen Đurević.

Turski ambasador u BiH Haldum Koč kaže da nije razočaran tempom rekonstrukcije:"Naprotiv, nisam razočaran ja sam došao da iskažem svoje zadovoljstvo si rećan sam jer je ovo bio jedan veoma važan sastanak gdje smo dogovorili da ćemo zajednički sarađivati."

- Nijedan od problema koje smo mi danas uočili ,od sedam problema koje smo našli, ne može apsolutno uticati na status mosta na listi Uneska, naveo je Siniša Šešum-Unesko BiH.

Načelnik Višegrada i ranije je upozoravao na propuste oko rekonstrukcije mosta, pitajući u šta je sve utrošeno 10 miliona maraka ako se most počeo urušavati samo dvije godine nakon rekonstrukcije.