latinica  ћирилица
07/03/2017 |  07:38 ⇒ 14:27 | Autor: RTRS

Danas presuda za zločine nad Srbima u selu Kukavice

Sud BiH danas će izreći prvostepenu presudu nekadašnjim pripadnicima takozvane Armije BiH Muhamedu Šišiću, Emiru Drakovcu, Azizu Šuši i Tariku Šišiću, optuženim za zločine nad srpskim civilima na području Rogatice i Foče.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Sud BiH je 8. avgusta 2014. godine potvrdio optužnicu koja Šišiće, Drakovca i Šušu tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, dok se Drakovac tereti i za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Tužilaštvo BiH je nastojalo dokazati da su optuženi učestvovali u napadu na konvoj u kojem je u avgustu 1992. ubijeno najmanje 20 osoba srpske nacionalnosti u selu Kukavice, opština Rogatica.

Na Tužilaštvu BiH je bio i teret dokazivanja da je Drakovac u selu Vratsalići kod Rogatice ubio i osakatio civila Miloša Kovačevića, kao i da je mučio zarobljenog pripadnika Vojske Republike Srpske u selu Zebina Šuma na području Foče.

Odbrane nisu sporile pripadnost optuženih Diverzantskom vodu Kukavičke čete, kao ni to da se u Kukavicama desio zločin, ali jesu učešće optuženih.

Drakovac je negirao učešće u mučenju, te ubistvu i sakaćenju.

Tokom suđenja, koje je trajalo dvije godine, oko 80 svjedoka je govorilo o počinjenim zločinima ili su ih negirali, a uloženo je i oko 80 materijalnih dokaza.

Izricanje presude zakazano je za 13.00 časova.

Izvor: SRNA