latinica  ћирилица
12/03/2017 |  15:50 ⇒ 20:43 | Autor: RTRS

Nevesinje brendira svoj najpoznatiji proizvod- krompir (VIDEO)

Proizvođači i lokalna uprava pokrenuli su proceduru zaštite proizvoda s prepoznatljivim geografskim porijeklom, kako bi sačuvali tradicionalnu proizvodnju i postigli veću tržišnu vrijednost. Nadaju se da će zaštićena oznaka "nevesinjski" ponovo pokrenuti proizvodnju krompira i oživjeti ovaj kraj.
Nevesinjski krompir - Foto: RTRS
Nevesinjski krompirFoto: RTRS

Prepoznatljiv kvalitet i ime na tržištu, proizvodnja duža od stotinu godina bili su dovoljni nevesinjskim proizvođačima da se uhvate u koštac sa brendiranjem. Osim konzumnog, proizvodi se i sjemenski, po kojem su, kao četvrti proizvođač, bili čuveni i u bivšoj Јugoslaviji. 

" Taj ukus, sve karakteristike koje dobija na ovom čistom zraku, samo ovo podneblje i nadmorska visina garantuju kvalitet", rekao je proizvođač Veso Radić.

 Rukovodilac proizvodnje PG "Agro Hercegovina" Boris Šipovac ističe da proizvode oko 100 vagona godišnje, od toga sjemenskog 30 - 40 vagona i da su prvi  u BiH. 

Sa oznakom zaštite geografskog porijekla - brendom, proizvođači bi dobili bolju poziciju na tržištu, ali bi i zaštitili svoj proizvod od brojnih plagijata, koji se sada prodaju pod oznakom "nevesinjski". Očekuju i bolju zaradu, jer su brendirani proizvodi skuplji za oko 30 odsto. Sadašnja otkupna cijena od 35 pfeniga za kilogram, dovoljna je tek za opstanak. 

"Nema pijace od Trebinja do Čapljine gdje se ne prodaje različiti kropmir pod nevesinjskim a vidjeli nisu Nevesinja, tako bi stali tome u kraj", kaže proizvođač Veso Radić. 

" Ovo je poslednji pokušaj da nešto učinoimo ako bi prošli proces zaštite geografskog porijekla, nadam se da bi sadašnji broj proizvođača sa 400 povećali dva ili tri puta u naredne tri godine", rekao je načelnik opštine Nevesinje, Milenko Avdalović.

 Iako Nevesinje ima tradiciju dugačku više od stotiju godina, i neosporan kvalitet, do oznake zaštite porijekla i dobijanja brenda put je dugačak.
 Prvi korak je već učinjen- osnovano je Udruženje proizvođača kropmira. Predstoji prikupljanje dokumnetacije, kontrola kvaliteta na terenu i izrada stručnog elaborata. Projkat je skup, pa će lokalna uprava tražiti pomoć Regionalne agencije za ekonomski razvoj BiH. Sve može potrajati i do tri godine, a Nevesinjci se nadaju da će mnogo brže, već naredne godine, doći do željenog sertifikata.