latinica  ћирилица
13/03/2017 |  10:27 ⇒ 20:33 | Autor: RTRS

NDP: Krivične prijave protiv Softića i Izetbegovića (VIDEO)

Krivične prijave protiv Sakiba Softića i Bakira Izetbegovića. Tužilaštvu BiH podnio ih je NDP. Pokretanje krivičnih prijava podržava i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
NDP - prijava - Foto: RTRS
NDP - prijavaFoto: RTRS

Sakib Softić prijavljen je za lažno predstavljanje i neovlašćeno vršenje službene radnje, a Bakir Izetbegović za zloupotrebu službenog položaja.

Oni, smatraju u NDP-u, nisu oštetili samo građane BiH, nego i one koji su smatrali da su žrtve, jer su ih naveli da vjeruju da je postupak revizije moguć.

Traže da se otvori pitanje Softićeve legalnosti kao agenta BiH od samog početka procesa protiv Srbije.

- Ne sada, nego od 2002. do 2007, do presude, jer je i u tom periodu predstavljao BiH na nezakonit način jer i odluka po kojoj je imenovan nikad nije objavljena u Službenom glasniku, ističe Dragan Čavić, predsjednik NDP.

Čavić smatra da je i presuda protiv Srbije pod znakom pitanja, jer očito Softić ni tada nije bio legalan predstavnik BiH.

Predsjednik Srpske podržava podnošenje krivičnih prijava, jer je riječ o zloupotrebi institucija.

- Јedino se možemo priduržiti. Vidim da ih SDS nije podržao. Dakle, tu postoji krivična odgovornost za zloupotrebu i prevaru pojašnjava predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Dodik je ranije predlagao da se postupak pokrene pred Tužilaštvom Republike Srpske, jer, kaže, nije siguran da će se u Sarajevu držati prava.

Prošle sedmice je Tužilaštvo BiH najavilo otvaranje predmeta protiv Sakiba Softića, ali Izetbegovića nisu pominjali.

Nakon samoinicijativnih priznanja i jednog i drugog da su znali za pismo iz Haga i da nije bilo pravnog osnova da Softić zastupa BiH, čeka se potez pravosuđa.

A odgovornost nije mala - Softiću prijeti zatvor od godinu dana, a Izetbegoviću od šest mjeseci do pet godina.