latinica  ћирилица
14/03/2017 |  11:21 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Odobreno izručenje Elfete Veseli (VIDEO)

Švajcarske vlasti odobrile su izručenje BiH Elfete Veseli zvane "Kosovka" , osumnjičene za ratni zločin nad srpskim civilima na području Zvornika 1992. godine.
Elfeta Veseli - Foto: RTRS
Elfeta VeseliFoto: RTRS

Osumnjičena je za brutalno ubistvo 12-godišnjeg Slobodana Stojanovića iz sela Donja Kamenica. U BiH trebalo bi da bude izručena sljedeće sedmice.

Sa nepunih 12 ljeta, u junsko praskozorje, bio je u zbjegu. I u bijegu pred smrću. I pred nadolazećim zločincima. Sa roditeljima i sestrom, Slobodan je utočište pronašao kod kumova u zaseoku DŽenarike. No, u rodnoj Kamenici zaboravio je psa, svog Lesija sa kojim je drugovao. Nevina dječija ljubav prema ljubimcu, otrgla ga je iz roditeljskog naručja. Iskrao se iz svog novog, prinudnog doma - da spasi Lesija.

- Nije niko to očekivao, prošao je kroz našu barikadu i počeo da trči putem. Tu je bio jedan međuprostor i on je naletio na muslimansku barikadu - priča Mile Vukadinović, tada pripadnik 2. bataljona Zvorničke brigade.

U posljednjem trku, uletio je u ruke onima koji su po Donjoj Kamenici ubijali i uništavali sve što je srpsko preostalo. U ruke zločincima Nasera Orića. Albanka Elfeta Veseli, od oca Rahmana, bila je Orićev vojnik. Svjedoci su kazivali o njenom zvjerskom iživljavanju nad dječakom.

Godinu kasnije, unakaženo Slobodanovo tijelo bez odjeće, odsječenih prstiju, polomljenih ekstremiteta i nasilno izvađenih zuba, pronađeno je u masovnoj grobnici u Novom Selu.

- Trbuh je bio otvoren u obliku krsta. Imao je povredu u vidu odsijecanja jedne ušne školjke. Posjekotine u predjelu glave i prostrelnu ranu - navodi patolog Zoran Stanković.

Dvanaestogodišnji mučenik sahranjen je na groblju u Drinjači. Kasnije, pored njega i njegovi roditelji Desa i Ilija. Žena - monstrum, Elfeta Veseli, pobjegla je u Italiju. Potom u Švajcarsku. Uhapšena je u Kantonu Nušetel. Pomagači i posmatrači njene monstruoznosti, Bosnom još slobodno kroče! Hoće li i njih stići kazna za muke nevinog dvanaestogodišnjaka!?