latinica  ћирилица
15/03/2017 |  09:15 ⇒ 09:25 | Autor: RTRS

Crnadak: Vučićev dolazak znak iskrene želje Srbije za dobre odnose sa BiH

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak ocijenio je kao dobru vijest što je premijer Srbije Aleksandar Vučić potvrdio dolazak na sutrašnji samit u Sarajevu, ističući da je to znak da postoji iskrena, praktično bezuslovna želja Srbije da sa BiH gradi još bolje odnose.
Igor Crnadak - Foto: SRNA
Igor CrnadakFoto: SRNA

"Posjeta Vučića značajna je zbog jačanja odnosa Srbije i BiH, te i stoga da se konačno uspostavi pravi bošnjačko-srpski dijalog, koji mora da bude sadržajniji da bi situacija i između dvije zemlje i u regioonu bila dugoročno stabilna", rekao je Crnadak za sarajevsko "Oslobođenje".

Prema njegovim riječima, posjeta premijera Srbije bitna je i zbog toga što će na stolu biti pitanja u vezi sa konferencijom o zapadnom Balkanu u Trstu i što će pomoći dobijanju više novca za regionalne projekte.

Crnadak je rekao da je posebno bitno što je Vučić svoju odluku o dolasku na samit u Sarajevo saopštio prije nego što je stigla odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu, o odbijanju zahtjeva za reviziju presude po tužbi protiv Srbije.

Ministar inostranih poslova BiH smatra da je nakon odluke Haškog suda potrebno da se BiH vrati na put reformi i nastavi proces integracija.

"Znam da je jedna od obaveza koja je pred nama i provođenje presude `Sejdić-Finci`, što podrazumijeva izmjene Izbornog zakona BiH", rekao je Crnadak i podsjetio, da predstavnici hrvatskog naroda imaju određene prijedloge i ambicije o tome.

On insistira da se u razgovore o izmjenama Izbornog zakona uđe mirno i da se u normalnoj atmosferi razmotre prijedlozi.

Govoreći o zajedničkoj sjednici Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske, Crnadak je rekao da će iz ugla Ministarstva inostranih poslova u centru pažnje biti sporazum o evropskom partnerstvu koji podrazumijeva formalni okvir kada je u pitanju podrška BiH na putu evropskih integracija te formiranje međudržavnih tijela i praćenje te saradnje.

"Ako bih gledao iz ugla nekoga ko u Savjetu ministara BiH predstavlja Republiku Srpsku, apsolutni prioritet je početak izgradnje mosta na Savi kod Gradiške. To je trenutno možda i najvažniji, kapitalni infrastrukturni projekat koji se dešava između Hrvatske i BiH", zaključio je Crnadak.

Izvor: Srna