latinica  ћирилица
15/03/2017 |  10:45 ⇒ 16/03/2017 | 11:44 | Autor: RTRS

Cvijanovićeva: Srpska ispunila svoj dio obaveza prema MMF (FOTO/VIDEO)

Počinje isplata podsticaja poljoprivrednicima. U petak bi trebalo da bude isplaćeno 10 miliona maraka, a početkom sljedeće sedmice još pet miliona, potvrdila je premijerka Željka Cvijanović, za našu televiziju. Srpska je ispunila i svoj dio obaveza premama MMF-u. Čeka se da to urade i na BH nivou.
Cvijanović - Ilahi - Foto: RTRS
Cvijanović - IlahiFoto: RTRS

Mada je došlo do zastoja u realizaciji aranžmana, i MMF i Srpska zainteresovani su za njegov nastavak, poručila je premijerka Željka Cvijanović. Ali to, kaže, zavisi od svih nivoa vlasti.

"Videćemo da li će doći do usvajanja Zakona o akcizama, za šta su oni zainteresovani. To je obaveza PS BiH i Savjeta ministara. Mi nemamo dodirnih tačaka s tim, mi smo svoj posao odradili u prethodnim procedurama, ali to je obaveza koja potpada u institucije BiH i od njih će zavisiti'', ističe Cvijanović.

Ministar spoljne trgovine BiH Mirko Šarović uvjeren je da će Savjet ministara BiH uraditi dio posla koji se od njih očekuje. Povećanju akciza u otvorenom pismu oštro su se usprotivili poljoprivrednici. Premijerka kaže da neće doći ni do kakvih povećanja kad je riječ o regresiranom gorivu koje dobijaju kao jednu od podsticajnih mjera iz budžeta. Krajem sedmice počinje isplata podsticaja.

"U petak poljoprivrednicima treba da bude isplaćeno 10 miliona maraka vezano za zaostale obaveze, a početkom sledeće nedjelje još pet, da bi sredinom sljedeće nedjelje došlo do potpisiavnja sporazuma Ministarstva finansija BiH vezano za klirinški dug'', dodaje Cvijanović.

Soporazum bi ubrzo trebalo da bude ratifikovan na nivou BiH, da bi ruska strana izvršila svoju obavezu u roku 45 dana. Otplatni plan podrazumijeva i redovnu isplatu tekućih obaveza. Cvijanović je najavila da će prevoz svim budžetskim korisnicima za januar biti isplaćen do kraja ove sedmice, a nakon toga i za februar.

Srpska ispunila svoj dio obaveza prema MMF

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda za BiH Nadimom Ilahijem.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o progresu u realizaciji aktuelnog aranžmana BiH sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom, te drugim aktuelnim političkim i ekonomskim temama.

Predsjednica Vlade Srpske je ovom prilikom naglasila da je Vlada Srpske svoje opredijeljenje da aktivno učestvuje u aranžmanu pokazala time što je svoj dio obaveza ispunila u decembru 2016. godine, naglasivši potrebu da svi nivoi vlasti u BiH ispunjavaju obaveze u okviru zadatih rokova kako ne bi došlo do ugrožavanja programa s MMF-om.

Na sastanku je razgovarano i o jučerašnjoj sjednici Fiskalnog savjeta BiH, te drugim aktuelnim temama u vezi sa sprovođenjem ključnih mjera predviđenih Reformskom agendom.

Ovom prilikom je konstatovano i da je dosadašnja saradnja Vlade Srpske i MMF-a bila dobra, a sagovornici su izrazili nadu da će korektna saradnja biti nastavljena i u narednom periodu.

Sastanku je prisustvovao i ministar finansija u Vladi Srpske Zoran Tegeltija.

Ranije danas premijerka Srpske je  rekla da nije optimista da će na nivou Bosne i Hercegovine, u definisanom roku do 24.-og marta, biti usvojen novi Zakon o akcizama, koji je uslov za nastavak aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, a koji je juče dogovoren na Fiskalnom savjetu BiH.

Nakon što su juče na sjednici Fiskalnog savjeta BiH, vlade Srpske i Federacije postigle saglasnost da do kraja marta budu usvojene izmjene i dopune Zakona o akcizama u BiH, premijerka Cvijanović tvrdi da nije optimista da će se rok do 24. marta ispoštovati.

Tvrdi da, s obzirom na političku nestabilnost i nered koji je izazvao Izetbegovićev eksperiment s revizijom presude, ne djeluje da će institucije BiH biti produktivne i da će odraditi taj posao prije zadatog roka.

"Mi smo na Fiskalnom savjetu imali obavezu da se oko toga usaglasimo nakon što je prije par mjeseci takav dogovor bio blokiran od Federacije BiH, i to smo uradili juče, čime se naša misija završava. Da li će zakon biti usvojen, to ne zavisi od entiteta, već od Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH”, navela je Cvijanovićeva. 

Cvijanovićeva je napomenula da je nivo BiH, isto kao i entiteti, prihvatio Reformsku agendu, za koju je vezano i Pismo namjere sa MMF-om, i tu su jasno alocirane obaveze. Osvrćući se na komentare da će bez novca MMF-a doći do kolapsa sistema, premijerka Srpske je naglasila da to naprosto nije tačno.

"Sigurno je da bi se neke budžetske obaveze lakše izvršavale uz novac MMF-a, ali on nije presudan. Prošle godine umjesto dvije, povučena je samo jedna tranša, a ove godine je izostala i februarska, što znači da ionako ne postoji nikakva izvjesnost u redovnom povlačenju tranši”, kaže premijerka Srpske.

Što se tiče samih akciza, Cvijanovićeva ističe da je ta obaveza vezana i za Evropsku banku za obnovu i razvoj, od čega zavisi i finansiranje velikih saobraćajnih projekata. Ali da to više pogađa Federaciju BiH, nego Republiku Srpsku.

Delegacija MMF-a zadovoljna realizovanim aktivnostima

Ministar finansija Republike Srpske, dr Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Banjaluci sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), predvođenom šefom Misije Nadimom Ilahijem o aktivnostima koje je Republika Srpska do sada uspješno realizovala na osnovu Pisma namjere i koje se nastavljaju u planiranim rokovima.

Misija MMF-a je tokom današnjeg susreta, kao i tokom trodnevnih razgovora vođenih na tehničkom nivou u Ministarstvu finansija, izrazila zadovoljstvo stepenom napretka ispunjenih mjera i iskazala interesovanje za regulativu u finansijskom sektoru i oblasti fiskalne politike, s posebnim akcentom na donošenje Zakona o akcizama i Zakona o Agenciji za osiguranje depozita na nivou BiH.

Tegeltija sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda

Ovom prilikom, predstavnici Ministarstva finansija su istakli da je prijedlog Zakona o Agenciji za osiguranje depozita BiH u pojedinim dijelovima u suprotnosti sa Zakonom o bankama Republike Srpske, te da su o tome obaviješteni predlagači od kojeg se očekuje da uvaži mišljenje Republike Srpske.

Predstavnici Ministarstva finansija upoznali su misiju sa aktivnostima na širenju trezorskog sistema na zdravstvene ustanove, kao i o pripremama koje se odnose na Memorandum o razumijevanju u pogledu finanijske stabilnosti.

Izvor: RTRS/Srna