latinica  ћирилица
15/03/2017 |  10:57 ⇒ 12:40 | Autor: RTRS

Berkovići- biblioteka puna knjiga, ali sve manje čitalaca (VIDEO)

Berkovići, kao jedna od najmanjih opština u Istočnoj Hercegovini, mogu se pohvaliti kvalitetnom i dobro opremljenom bibliotekom. Po broju knjiga i naslova s kojima raspolaže, ne bi se postidjele ni veće opštine.
Berkovići - biblioteka - Foto: RTRS
Berkovići - bibliotekaFoto: RTRS

U okviru Narodne biblioteke, Berkovići su nedavno dobili i prostor za održavanje kulturnih dešavanja, koji do sada nisu imali.

Prema evidenciji, knjige iz Narodne biblioteke u Berkovićima koristi oko 450 čitalaca. Djeca ovdašnjih škola koriste ih periodično kao lektiru, dok su stariji, uglavnom penzioneri, stalni korisnici knjižnog fonda. Najtraženija je beletristika.

"Zahvaljujući opštini, načelniku i drugim ljudima koji su nam izlazili u susret da nalazimo i obogaćujemo naš fond aktuelnom književnom građom", kaže Rade Kojović, direktor Narodne biblioteke u Berkovićima.

Nažalost, u Narodnoj biblioteci pamte i veći broj čitalaca.

"Stanovnici Berkovića danas ne čitaju mnogo, nažalost, to je zbog prevelike upotrebe interneta i drugih sredstava komunikacije", govori i Јelena Đurić.

Biblioteka u Berkovićima raspolaže sa dvadeset četiri hiljade knjiga i oko sedamnaest hiljada naslova, što je, prema nekim procjenama, za sredinu kakva je ova solidan fond. Poručuju- knjigu ništa ne može zamijeniti.

"Kako vrijeme bude prolazilo mislim da će i knjiga dobijati ono mjesto koje joj pripada, bar što se tiče kulture i uopšte obrazovanja", dodaje direktor biblioteke Rade Kojović.

U okviru Narodne biblioteke postoji i čitaonica. A ono čime se mogu pohvaliti jeste i novovotvoreni prostor u okviru biblioteke, u kojem će se od sada održavati svi kulturni događaji u opštini.