latinica  ћирилица
15/03/2017 |  11:19 ⇒ 11:23 | Autor: RTRS

Ne postoji institucionalni okvir za učešće BiH u misijama EU

BiH još nema uspostavljen institucionalni i proceduralni okvir za učestvovanje civilnih struktura u operacijama EU za upravljanje u kriznim situacijama, izjavio je danas u Sarajevu zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić.
Mijo Krešić - Foto: SRNA
Mijo KrešićFoto: SRNA

Krešić je podsjetio da je Sporazum između BiH i EU o uspostavljanju okvira za učestvovanje BiH u operacijama EU za upravljanje krizama potpisan u septembru 2015, a da je ratifikovan u martu 2016.

"Potpisivanjem ovog sporazuma stvoreni su preduslovi za uspostavljanje okvira za učestvovanje predstavnika institucija iz BiH u operacijama EU za upravljanje krizama", istakao je Krešić na otvaranju dvodnevne radionice o učestvovanju policijskih i državnih službenika u operacijama EU za upravljanje u kriznim situacijama.

On je rekao da je ova radionica jedan od početnih koraka u tom pravcu, kao i da će u dogledno vrijeme nastojati da se organizuje još sličnih radionica kako bi se stvorili uslovi da se pruži aktivan doprinos u procesu uspostavljanja mira i stabilnosti u kriznim područjima.

"U tom kontekstu, Ministarstvo bezbjednosti učiniće sve što je potrebno iz svoje nadležnosti, ali očekujemo aktivno uključivanje u ovaj proces i drugih ministarstava", dodao je Krešić.

On je naveo da je najveće napore da se u BiH uspostavi institucionalni i proceduralni okvir za ove operacije uložila nevladina organizacija - Centar za bezbjednosne studije, koja je u prošlosti organizovala nekoliko radionica o ovoj temi.

Krešić je rekao da je ovo prva radionica koju organizuje neko tijelo izvršne vlasti u BiH, kojom se žele započeti određene aktivnosti kako bi se stvorili svi potrebni preduslovi za učešće, ne samo policijskih, nego i drugih civilnih struktura koji budu potrebni u misijama EU.

Ambasador Slovenije u BiH Iztok Grmek rekao je da slovenački eksperti imaju dugogodišnju saradnju sa bezbjednosnim i policijskim tijelima u BiH, te da su oni tu kako bi pomogli policijskim strukturama da sa kolegama iz Unije učestvuju u međunarodnim misijama.

Radionicu organizuje Ministarstvo bezbjednosti BiH u saradnji s ministarstvima unutrašnjih poslova Slovenije i Češke, uz finansijsku i tehničku podršku "Taieksa".

Izvor: SRNA