latinica  ћирилица
15/03/2017 |  12:53 ⇒ 13:26 | Autor: RTRS

Hrvatskoj privredi prijeti veliki potres zbog Agrokora

Pretpostavlja se da neće doći do potpunog kraha Agrokora, ali zato slijedi veliko preslagivanje, uključujući i vlasničko, pri čemu država ne bi smjela da pomaže privatnoj kompaniji izvan okvira u kojima pomaže i ostalima, smatra ekonomski analitičar Luka Brkić.
Agrokor (Foto: progressive.com.hr) -
Agrokor (Foto: progressive.com.hr)

Na pitanje šta bi za hrvatsku privredu značilo da Agrokor dođe u situaciju da ne može da otplaćuje svoje dugove dobavljačima i kreditorima, Brkić je naglasio da bi to zbog veličine same kompanije izazvalo velike i značajne potrese u hrvatskoj privredi.

- Riječ je o najvećoj hrvatskoj i regionalnoj kompaniji, prema tome pad, propast ili veliki tektonski poremećaj u okviru takvog poslovnog subjekta mora imati višestruke posljedice, mora imati neki cunami efekt koji ne bi bio mali. To bi sigurno izazvalo velike probleme u hrvatskoj privredi - rekao je Brkić.

Kada je riječ o državnoj pomoći ovoj kompaniji, on smatra da bi se država treba brinuti na način kao što se brine i o ostalim privrednim subjektima u sličnoj situaciji.

Brkić ne vjeruje da će doći do propasti kompanije, ali joj predstoji veliko prestrojavanje, vjerojatno i vlasničko.

- U ovom trenutku nemoguće je predvidjeti što će se događati. Mislim da neće doći do kraha u onome smislu da će kompanija biti likvidirana. Vjerojatno je i dobro da to tako ne bude - zaključio je Brkić.

Јakša Puljiz s Instituta za razvoj i međunarodne odnose smatra da bi veliki potresi u Agrokoru mogli zatresti hrvatsku privredu, posebno veliki broj poduzeća koja sada posluju s Agrokorom koja bi došla u nezavidnu situaciju.

Mladen Vedriš sa Pravnog fakulteta u Zagrebu, naglasio je da država ne bi trebalo da direktno finansijski pomaže  Agrokor, već da učestvuje u pronalaženju rješenja u smislu partnerstava, razgovora sa bankama i slično.

Probleme koncerna u vlasništvu Ivice Todorića pažljivo prati i Vlada, iz koje su potvrdili da je održan sastanak njenih predstavnika, Sabora i Agrokora, te da će biti i dalje "vrlo aktivno u cijeloj problematici, kako s perspektive ukupnog duga i zaduženosti, tako i s perspektive aktualnih trendova u smislu obveza."

Izvor: Agencije