latinica  ћирилица
15/03/2017 |  14:36 ⇒ 21:02 | Autor: RTRS

Đokić: Bitno poboljšana ekonomska saradnja sa Rusijom (FOTO/VIDEO)

U Beogradu je danas počeo četvrti međunarodni privredni sajam "Ekspo Rusija - Srbija 2017", koji će trajati do 17. marta, pod pokroviteljstvom Državne dume Ruske Federacije.
"Ekspo Rusija - Srbija 2017" - Foto: SRNA
"Ekspo Rusija - Srbija 2017"Foto: SRNA

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je Srpska posljednjih godina bitno poboljšala ekonomsku saradnju sa Rusijom u pogledu spoljnotrgovinske razmjene.

Đokić je novinarima u Beogradu rekao da je spoljnotrgovinska razmjena u ovom trenutku znatno korisnija za Rusiju nego za Republiku Srpsku, ali da se iz godine u godinu povećava i izvoz iz Republike Srpske u Rusku Federaciju.

Govoreći o učešću Republike Srpske na četvrtom sajmu "Ekspo Rusija - Srbija 2017", koji se održava u kongresnom centru "Metropol palas" u Beogradu, Đokić je istakao da je veoma značajno za Srpsku da učestvuje na privrednom sajmu Rusije i Srbije.

"Ovdje je Republika Srpska predstavljena kao regija, područje i Republika koja je u svojim strateškim dokumentima definisala da je Rusija važan spoljnotrgovinski partner", napomenuo je Đokić.

Prema njegovim riječima, ovaj sajam je ujedno i prilika da se još više poveća obim saradnje Srpske i Rusije, te da se Srpska predstavi dodatno, sa više informacija.

"Ovo je prilika i da razvijemo više povjerenja kod ruskih partnera i privrednika prema Republici Srpskoj, zato što ljudi ponekad imaju manjak informacija ili nemaju dovoljno povjerenja da idu u određenu zemlju. Ovo je prilika da im približimo naš prostor, da kažemo koliko je on siguran i bezbjedan za ulaganja, koliko pruža mogućnosti investitorima da stiču profit i njim nesmetano upravljaju", naveo je Đokić.

On je dodao da su Republika Srpska i Rusija u prethodnim decenijama imali izuzetno dobru saradnju i razumijevanje, te da je Rusija sprečavala da se donose štetne odluke za Republiku Srpsku posredstvom svojih predstavnika u svjetskim institucijama, prije svega u Savjetu bezbjednosti UN, ali i u BiH u Savjetu za sprovođenje mira /PIK/.

"Na tome smo veoma zahvalni i uzvratili smo time što smo spriječili da BiH uvede sankcije Rusiji u trenutku kada su mnoge evropske države to učinile, čime smo stekli i dodatno razumijevanje i povjerenje da možemo sarađivati", podsjetio je Đokić.

Ministar je istakao da je na Republici Srpskoj da bude uporna, da preuzima inicijativu u toj saradnji, koja će u narednim godinama sigurno davati daleko bolje rezultate.

Đokić je ukazao da je do sada potpisano više bilateralnih sporazuma između Republike Srpske i nekoliko ruskih oblasti, prije svega sa Moskovskom, Sanktpeterburškom, oblasti Nižnjeg Novgoroda, kako bi se u narednom periodu saradnja odvijala znatno brže i bila podignuta na viši nivo.

"Nastavljamo saradnju u oblasti naftne privrede u kojoj ćemo povećati obim spoljnotrgovinske razmjene, što je sa njihove strane poseban interes, dok je sa naše strane interes da povećamo obim izvoza iz Republike Srpske u oblasti prehrambenih proizvoda, voća, povrća", dodao je Đokić.

On je napomenuo da je posljednjih godina povećan obim izvoza iz Srpske u Rusiju, koji je u 2016. porastao za 16,3 odsto u odnosu na 2015. godinu.

"Mala je osnovica bila kada smo krenuli, ali kada gledamo procente rasta, to je pozitivno za nas. Prošle godine je izvoz u Rusiju iznosio 28 miliona KM", precizirao je Đokić.

On je dodao da je spoljnotrgovinska razmjena između Rusije i Republike Srpske u prošloj godini iznosila oko 570 miliona KM.

Borko Đurić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske, naglasio je da su zainteresovani da nađu svoje mjesto na tržištu iz oblasti mašinske industrije.

Srbija ohrabruje ruske partnere i domaće privrednike da koriste pogodnosti koje pruža Sporazum o slobodnoj trgovini, poručio je prvi potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

"Zainteresovani smo za nastavak svih pozitivnih trendova želeći da sa Ruskom Federacijom unaprijedimo energetsku saradnju, povećamo obim robne razmjene koji je u 2016. godini iznosiooko dvije milijarde  i sto miliona evra", dodao je Dačić.

Prvi zamjenik ministra industrije i trgovine Rusije Gleb Sergejevič Nikitin istakao je da su ruska preduzeća zainteresovana da uđu na evropsko tržište, a prolaz za ulazak na to tržište mogla bi da bude i Srbija.

Trodnevna manifestacija, rusko-srpski privredni skup, prilika je za predstavaljnje srpskih i ruskih kompanija i susrete privrednika, što je šansa i za Republiku Srpsku.

Sajam su u Kongresnom centru hotela "Metropol Palas" presijecanjem vrpce svečano otvorili prvi potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, prvi zamjenik ruskog ministra za trgovinu Gleb Sergejevič Nikitin i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin.

Dačić je tim povodom istakao da se trgovinsko-ekonomski odnosi Srbije i Rusije razvijaju i obogaćuju novim sadržajima, uprkos objektivnim teškoćama i izazovima na međunarodnom planu.

On je rekao da je Srbija zainteresova za nastavak svih pozitivnih trendova, želeći da sa Ruskom Federacijom unaprijedi energetsku saradnju, poveća obim robne razmjene, koja je u 2016. godini iznosila nešto više od dvije milijarde evra.

"Želimo i da proširimo strukturu roba koje su zastupljene u spoljnotrgovinskoj saradnji, kao i da do kraja završimo stare i započnemo nove infrastrukturne projekte", naveo je Dačić.

Izvor: RTRS/SRNA