latinica  ћирилица
15/03/2017 |  14:44 ⇒ 18:03 | Autor: RTRS

U Sijekovcu 26. marta obilježavanje 25 godina od stradanja Srba (VIDEO)

U selu Sijekovac u opštini Brod 26. marta biće obilježeno 25 godina od kada su Regularne snage Hrvatske, sa paravojnim muslimansko-hrvatskim formacijama iz tadašnje Republike BiH, izvršile stravične zločine i u nekoliko navrata zvjerski usmrtile 46 civila, uglavnom žena, djece i staraca
Godišnjica stradanja Srba u Sijekovicu (arhiv) - Foto: RTRS
Godišnjica stradanja Srba u Sijekovicu (arhiv)Foto: RTRS

Predsjednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić rekao je da se ove godine obilježava 25 godina od stradanja Srba u Sijekovcu, tužnog i stravičnog zločina koji je ozvaničio početak rata u BiH.

On je rekao da je Pododbor uputio pozivnice svim najvišim predstavnicima organa vlasti Srpske, svim Srbima u zajedničkim organima vlasti BiH, predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću i svim ambasadama koje su akreditovane u BiH da 26. marta prisustvuju obilježavanju.

"Ovo je prilika da se poklone civilnim žrtvama rata stradalim u stravičnom zločinu koji je počinila jedna druga vojska /Hrvatske/, zajedno sa domaćim muslimansko-hrvatskim snagama", rekao je Dunjić novinarima nakon sastanka sa predstavnicima opštine Brod, Srpske pravoslavne crkve, policije, boračke populacije i ostalih institucija i ustanova.

Dunjić je rekao da će program obilježavanja ovog značajnog datuma početi u 9.00 časova služenjem Svete arhijerejske liturgije, a nakon parastosa, polaganja vijenaca i obilaska kuće Milje Zečević, kojoj su u Sijekovcu ubijeni suprug i tri sina, biće održana i Duhovna akademija u srednjoškolskom centru, u sklopu koje će se obratiti i zvaničnici.

Načelnik opštine Brod Ilija Јovičić istakao je da Brod mora biti otvoren grad, ali da se ovaj zločin ne smije nikada zaboraviti.

Predsjednik Boračke organizacije Zoran Vidić podsjetio je da je 26. mart dan za sjećanje na stravični zločin kada je u Sijekovcu za samo sat vremena ubijeno devetoro Srba, a u toku 1992. godine 46 Srba, civila, uglavnom žena, djece i staraca.

U prvom ratnom zločinu počinjenom na teritoriji BiH ubijeno je za sat vremena devet osoba, među kojima najviše članova porodica Milošević i Zečević, gdje su ubijeni očevi sa dva, odnosno tri sina.

Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije značajnih istorijskih događaja uvrstio je stradanje Srba u Sijekovcu u kalendar istorijskih datuma od republičkog značaja.

Izvor: Srna