latinica  ћирилица
15/03/2017 |  15:25 ⇒ 17:20 | Autor: RTRS

Bijeljina: Potpisan Protokol za podršku svjedocima

U Bijeljini je potpisan Protokol o međusobnoj saradnji institucija i nevladinih organizacija u pružanju podrške preživjelima i svjedocima u slučajevima ratnih zločina, seksualnog nasilja i drugih krivičnih djela na području koje pokriva Okružni sud i Tužilaštvo u Bijeljini.
Bijeljina-potpisan Protokol o zaštiti svjedoka - Foto: RTRS
Bijeljina-potpisan Protokol o zaštiti svjedokaFoto: RTRS

Potpisivanje protokola o saradnji realizuje se u okviru projekta "Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH". Projekat finansira EU sa dva miliona evra.

Protokol je u Bijeljini potpisala predsjednica Upravnog odbora Fondacije "Udružene žene ''Banjaluka Nada Golubović, a mrežu čine četiri nevladine organizacije iz RS i FBiH.

Podršku preživjelim i svjedocima ratnih zločina i seksualnih zlostavljanja i drugih krivičnih djela pružaju mreže četiri nevladine organizacije :Udružene žene i ACED iz Banjaluke te "Medika" iz Zenice i "Vive žene" iz Tuzle. U Srpskoj protokoli su potpisani u svim sjedištima okružnih sudova.

Golubovićeva je rekla novinarima da su u Republici Srpskoj protokoli za podršku svjedocima potpisani u svim sjedištima okružnih sudova, dok u FBiH protokol još nije potpisan u Sarajevskom i Zapadnohercegovačkom kantonu.

Prema njenim riječima, svjedocima se pruža psihološka podrška i pripremanje za suđenje, kako bi se osjećali dobro prije, u toku i nakon suđenja, a profesionalci i nevladine organizacije rade zajedno kako bi osnažili svjedoke.

Golubovićeva je istakla da se ovim projektom pruža podrška preživjelima i svjedocima ratnih zločina i seksualnog zlostavljanja i u slučaju ako neće da svjedoče, kako bi se izborili sa traumom.

Ovim projektom se pruža podrška preživjelima i svjedocima ratnih zločina i seksualnog zlostavljanja i u slučaju ako neće da svjedoče, kako bi se izborili sa traumom.