latinica  ћирилица
15/03/2017 |  17:53 ⇒ 16/03/2017 | 07:52 | Autor: RTRS

Vučić stigao u Sarajevo (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Sarajevo, gdje će sutra učestvovati na regionalnom samitu premijera zemalja zapadnog Balkana.

Vučića je na sarajevskom aerodromu dočekao ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević.

Pitanje bezbjednosti srpskog premijera tokom boravka u Sarajevu u prvom je planu još od napada u Potočarima. Neposredno nakon slijetanja na aerodrom, srpsku delegaciju sa Aleksandrom Vučićem pratile su jake mjere obezbjeđenja do hotela Evropa, na svečanu večeru, čiji je domaćin predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić.

Nije bilo obraćanja novinarima, koji s velikom pažnjom prate dolazak Vučića, zbog spekulacija da bi bošnjački ratni veterani mogli da naprave nerede. Denis Zvizdić tvrdi da je riječ o neosnovanim strahovima, a ministar bezbjednosti Dragan Mektić da je mjesto održavanja samita snajperski pokriveno.

Na pripremni sastanak dolaze i premijer Crne Gore Duško Marković, prelazne vlade Makedonije Emil Dimitriev, ali i premijer samoproglašenog Kosova Isa Mustafa.

Sastanku će prisustvovati evropski komesar Јohanes Han i šef italinajske dipomatije Angelino Alfana, zemlje domaćina samita zemlja, koji će biti održan u Trstu, u julu. U fokusu razgovora biće transportni, energetski i infrastrukturni projekti.

Samit u Sarajevu prilika je da se Aleksandar Vučić i Bakir Izetbegović pogledaju u oči nakon propale revizije ali i da regionalni zvaničnici smire strasti na Balkanu, nakon poruka evropskih zvaničnika da su dvije države na Balkanu pred raspadom.

Kako će izgledati, biće jasnije sutra.

Ambasador Vukićević rekao je ranije Srni da dolazak predsjednika Vlade Srbije u Sarajevo na regionalni samit potvrđuje da su i Srbija i Vučić lično spremni da intenzivno rade na stabilizaciji regiona i njegovom ekonomskom napretku.

"Vučić dolazi u BiH sa namerom da doprinese stabilnosti regiona, ali i sa namerom da bude sprečeno da krize eskaliraju, kao i da zajednički projekti koji mnogo znače za povezivanje regiona u sektorima infrastrukture i energetike, kao i drugi projekti, dobiju na svojoj validnosti", rekao je Vukićević.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da dolazak premijera Srbije Aleksandra Vučića u BiH u ovom trenutku ima ogroman značaj za dalji razvoj odnosa dvije zemlje, kao i za cjelokupne odnose u regionu.

Crnadak, koji je danas dočekao Vučića na sarajevskom aerodromu, zahvalio je predsjedniku Vlade Srbije na dolasku i poželio mu uspješan i ugodan boravak u Sarajevu, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Izvor: RTRS/SRNA