latinica  ћирилица
15/03/2017 |  18:11 ⇒ 21:03 | Autor: RTRS

Nema dogovora Bošnjaka i Hrvata o izmjenama Izbornog zakona (VIDEO)

Krupna pitanja proistekla iz presuda suda u Strazburu i Ustavnog suda BiH i dalje su kamen spoticanja federalnih partnera. Nema dogovora Bošnjaka i Hrvata o izmjenama izbornog zakona.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Izmjene Izbornog zakona ponovo se stavljaju u fokus bh političke scene. Iz hrvatskog korpusa već mjesecima insistiraju da se pitanja izbora članova Predsjedništva i delegata u federalni Dom naroda nađu na dnevnom redu i otklone anomalije i diskriminatorske odredbe. Sa stavom već odavno poznatim...

"Mislim da je stav korektan, da više ne budemo u prilici da jedan narod drugom bira predstavnike u vlasti. Tu, naravno, mislim na članove Predsjedništva i članove, izaslanike u federalnom Domu naroda", ističe Bariša Čolak, član Interresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona BiH.

Oprženi slučajem Komšić, Hrvatski narodni sabor pripremio je rješenja koja, međutim, nisu naišla na odobravanje koalicionih, bošnjačkih partija.

"HDZ vidi to nekako drugačije, smatrajući da je u ovome času nemoguće riješiti ustavne promjene. Oni smatraju da treba  riješiti samo segment toga. Oko tog stava se nismo uspjeli približiti", rekao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

S obzirom na posljednje turbulencije u koalicionim odnosima, teško je i nagovijestiti kada bi mogao biti sljedeći pokušaj približavanja. SDA ne nudi rješenja, a iz HDZ-a je nedavno stigla i poruka - ukoliko se rješenja ne nađu, moglo bi se dovesti u pitanje održavanje opštih izbora sljedeće godine. Ovaj stav Borjane Krišto podržale su i njene kolege.

Prema Nikoli Lovrinoviću, predsjedavajućem Kluba HDZ-a u Predstavničkom domu BiH, jedna od mogućnosti je da se izbori ne održe, jer, kako ističe, pitanja koja treba riješiti oko izmjena Izbornog zakona nisu riješena, pa stoga kakav je smisao onda održavanja izbora.

Iz SDA osuđuju ovakva, kako navode, uslovljavanja. S jedne strane lome se koplja na relaciji HDZ – SDA,a s druge se federalna opozicija izjašnjava protiv prijedloga HDZ-a.

Nikakvo uvođenje dodatne etničke podjele, bilo kakve virtuelne izborne jedinice ne dolazi u obzir jer cijenimo da je to onda definitivna podjela države BiH", ističe predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

I dok je u vezi sa ovim pitanjima u Federaciji jasno pucanje po nacionalnom šavu, srpske stranke davno su definisale svoj stav, a to je da je to stvar dogovora u Federaciji.

"Za nas je prihvatljivo sve što stranke u Federaciji dogovore i što neće ni u kom slučaju narušiti način izbora srpskog člana Predsjedništva i izbornog procesa u Srpskoj", kaže Branislav Borenović predsjednik PDP-a.

Ponovo je zaživjela i Interresorna radna grupa za izmjene izbornog zakona. Otvorili su sva pitanja, ali priznaju da će za ova krupna, ustavno-politička, trebati dogovor ključnih aktera.

Predsjedavajući Interresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona BiH Branko Petrić ističe da se to pitanje treba riješiti na način propisan ustavima i da zavisno od tog rješenja, uključujući i pitanje grada Mostara, koje je takođe ustavno pitanje Federacije, akte delegiraju Interresornoj radnoj grupi kako bi ih zakonski proveli.

U uzavreloj politikoj atmosferi, samo nepopravljivi optimisti mogu vjerovati da će uskoro doći do dogovora Bošnjaka i Hrvata.