latinica  ћирилица
15/03/2017 |  20:47 ⇒ 21:37 | Autor: RTRS

Erdogan: Turci da ne glasaju za holandske rasističke stranke

Predsjednik Turske Tajip Erdogan umiješao se u parlamentarne izbore u Holandiji, poručivši turskim državljanima u evropskim zemljama da ne treba da glasaju za, kako je rekao, "rasističke stranke", prenose turski mediji.

Desničarska stranka premijera Holandije Marka Rutea nadmeće se sa antiislamski orjentisanim liderom Partije za slobodu Gertom Vildersom u formiranju većine u holandskom Parlamentu na izborima koji su izazvali žučne rasprave između Holandije i Turske.

Erdogan računa na podršku iseljenika na predstojećem referendumu i u napadu bijesa izazvanog postupcima Holandije tokom vikenda, optužio holandske vlasti da se ponašaju kao "ostaci nacističkog pokreta".

- Pozivam svoje ljude koji glasaju na današnjim izborima da ne glasaju za ove rasističke stranke. Ne glasajte za trenutni mentalitet koji sputava naše ministre - poručio je Erdogan u Afionkarahisaru, gradu na zapadu Turske, na mitingu povodom predstojećeg referenduma o ustavnim promjenama.

Erdogan je završio obraćanje upozorenjem da građani treba da budu oprezni i glasaju za stranke koje sarađuju sa Turskom.

Premijer Turske Binali Јildrim na mitingu u Artvinu poručio je Evropi da "ne zabada nos u poslove koji se tiču Turske".

- Evropo, gledaj svoja posla! Ne zabadaj nos u poslove koji se tiču Turske - poručio je Јildrim.

Izvor: SRNA