latinica  ћирилица
15/03/2017 |  21:35 ⇒ 21:37 | Autor: RTRS

Vesna Đukanović dobitnik nagrade "Čučkova knjiga"

Vesna Đukanović iz Kikinde dobitnik je književne nagrade "Čučkova knjiga" za prošlu godinu za zbirku kratkih priča "Radost žute lubenice".
Kultura (Ilustracija: RTRS) -
Kultura (Ilustracija: RTRS)

Direktor Narodne bibliteke "Branko Čučak" na Han Pijesku Ozrenka Đurić Radulović rekla je Srni da se na konkurs za nagradu "Čučkova knjiga" do 10. februara javilo 18 autora iz zemlje i inostranstva.

Radulovićeva je navela da su tročlani žiri činili Branka Kasalović, Miljan Radojković i Mile Lisica, raniji dobitnici nagrade.

Proza Vesne Đukanović humana je opomena čovjeku da treba da zastane, da se osvrne oko sebe i da u svijetu koji je za njega realan otkrije uporišne tačke, usvoji vrijednosti i da promišljanjem svog i tuđeg iskustva dosegne suštinu sopstvenog postojanja, rekla je na jednoj od promocija nagrađene zbirke Andrea Beata Bicok, koja piše poeziju, prozu, književnu kritiku i oglede.

"Zbirkom priča `Radost žute lubenice` srpska proza dobija nov i vredan segment, kako u tematskom, tako i u formalnom domenu. Noseći u sebi sve vrednosti koje leže i u samoj prirodi književnosti, ona se uzdiže na ravan veoma uspelih književnih dela koja će tek da dokažu svoj potpuni smisao nakon recepcije u najraznovrsnijim čitalačkim krugovima, jer ne postoji čovek koji među pričama Vesne Đukanović ne može pronaći nešto sebi blisko", navela je Bicok.

Nagrada, koja se sastoji od povelje-plakete i novčanog iznosa, Vesni Đukanović biće dodijeljena 25. marta na centralnoj svečanosti devetih "Čučkovih književnih susreta" na Han Pijesku.

U Biblioteci "Branko Čučak" kažu da je u pripremi peti tom Čučkovih djela koji čine književne kritike i bibliografija.

Branko Čučak, čija je poezija uvrštena u više antologija, a njegova književna djela prevođena na više svjetskih jezika, rođen je u Sarajevu 1948. godine. Umro je u Istočnom Sarajevu 2008. godine, a sahranjen je na Han Pijesku.

Izvor: SRNA