latinica  ћирилица
16/03/2017 |  09:25 ⇒ 16:27 | Autor: RTRS

Vlada Srpske: Usvojena odluka o smjernicama za provjeru bezbjednosti saobraćaja

Vlada Republike Srpske usvojila je Smjernice za provjeru bezbjednosti saobraćaja u Republici Srpskoj i Smjernice za reviziju bezbjednosti saobraćaja u Republici Srpskoj.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Odlukom Vlade Srpske o postupku usklađivanja zakonodavstva Republike Srpske sa pravnom tekovinom EU i pravnim aktima Savjeta Evrope, Republika Srpska je krenula u provođenje procedura iz Direktive "2008/96/EK" Evropskog parlamenta i Savjeta Evrope od 19. novembra 2008. godine o bezbjednosti putne infrastrukture, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

"Vlada je donijela zakonske i podzakonske akte kojima su uspostavljene tri od pet procedura, i to revizija bezbjednosti saobraćaja, provjera bezbjednosti saobraćaja i upravljanje opasnim mjestima", navodi se u saopštenju.

Provjera bezbjednosti saobraćaja predstavlja alatku koja se koristi prilikom analize postojećih puteva sa ciljem poboljšanja postojećih uslova puta u funkciji bezbjednosti saobraćaja.

"Revizija bezbjednosti saobraćaja se vrši za puteve u fazi projektovanja novih puteva, odnosno rekonstrukciji postojećih i predstavlja inženjersku alatku koja djeluje preventivno u tim fazama", navodi se u saopštenju.

Revizija bezbjednosti saobraćaja obavezno se sprovodi za projekte javnih puteva u fazama idejnog projekta, glavnog projekta izgradnje, rekonstrukcije i rehabilitacije, prije početka eksploatacije puta i neposredno poslije puštanja puta u saobraćaj.

"Iz tog razloga bilo je neophodno sačiniti preporuke javnim i privatnim naručiocima projekata /investitorima/ koji su odgovorni prvenstveno za održavanje putne mreže, ali i izgradnju", napominje se u saopštenju.

Banjska rehabilitacija boračkih kategorija

Vlada Republike Srpske danas je dala saglasnost za projekat banjske rehabilitacije ratnih vojnih invalida i članova porodica poginulih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata, za šta bi u ovoj godini trebalo da bude izdvojeno 300.000 KM.

Projektom banjske rehabilitacije za ovu godinu predviđeno je upućivanje do 600 ratnih vojnih invalida i članova porodica poginulih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata u banjsko-klimatske zdravstvene ustanove Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o isplati akontacije od 500.000 KM nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave, a radi efikasnosti dodjela finansijskih sredstava vrši se kvartalno.

"Za prvi kvartal, odnosno od 1. januara do 31. marta, ukupno raspoloživa sredstva iznose 500.000 KM. Odlukom su obuhvaćene 33 jedinice lokalne samouprave, a sredstva se dodjeljuju u istom iznosu za svaku jedinicu lokalne samouprave, odnosno po 15.152 KM", pojašnjava se u saopštenju.

Na sjednici je donesena uredba o integrisanom zdravstvenom informacionom sistemu.

Ovom uredbom uređuje se način organizacije i razvoja integrisanog zdravstvenog informacionog sistema, institucije i ustanove koje vrše poslove razvoja i održavanja, odnosno korištenja integrisanog zdravstvenog informacionog sistema, obilježja integrisanog zdravstvenog informacionog sistema i način njegovog funkcionisanja i arhitekture, elektronski zdravstveni karton i elektronska zdravstvena kartica, čuvanje i bezbjednost podataka integrisanog zdravstvenog informacionog sistema.

Vlada Republike Srpske usvojila je informaciju o zasnivanju novog proizvodnog ciklusa u poljoprivredi Republike Srpske u ovoj godini, čiji je cilj da upozna nadležne organe, partnerske institucije i širu javnost o mjerama i aktivnostima planiranim i preduzetim od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za proljećnu sezonu.

Osnovni cilj preduzetih mjera i aktivnosti odnosi se na povećanje obima, nivoa produktivnosti i konkurentnosti domaće poljoprivredne proizvodnje, unapređenjem uslova za zasnivanje proizvodnje i troškovno rasterećenje, uslova za investiranje u povećanje obima i kvaliteta proizvoda, obezbjeđenje uslova za ugovaranje, otkup i preradu domaćih poljoprivrednih proizvoda, te uspostavljanje sistema kontinuiranog praćenja stanja, kao i saradnje u nadzoru i kontroli zdravstvene ispravnosti proizvoda.

Usvojena informacija o borbi protiv širenja oružja za masovno uništavanje

Vlada Republike Srpske usvojila je na današnjoj sjednici informaciju o izradi strateškog dokumenta BiH za borbu protiv širenja oružja za masovno uništavanje.

Vlada Srpske zadužila je Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske da uzme aktivno učešće u izradi ovog strateškog dokumenta i da redovno izvještava Vladu o svim preduzetim aktivnostima u izradi, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Usvojena je i informacija o projektu "Integrisana podrška raseljenim licima i izbjeglicama u BiH, Crnoj Gori i Srbiji", čija je vrijednost na nivou sve tri zemlje 2.474.030 dolara ili 4.371.612 KM.

Od tog iznosa, za BiH je predviđeno 614.824 dolara ili 1.088.238 KM.

Projekat za BiH obuhvata podršku lokalnim zajednicama i korisnicima podprojekata BH2 i BH3 u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, navodi se u saopštenju.

Podrškom Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske i federalnog Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, ovaj projekat za BiH iznosiće 1.352.862 KM, a realizovao bi se ove i naredne godine.

Vlada Republike Srpske upoznala se o Planu poslovanja Bosansko-hercegovačke željezničke javne korporacije za ovu godinu.

Zaključkom Vlade, zadužuje se Ministartvo saobraćaja i veza da traži od Bosansko-hercegovačke željezničke javne korporacije da svoje djelovanje i aktivnosti sprovodi samo na način i u obimu koji je predviđen Sporazumom o osnivanju Korporacije zaključenom između Republike Srpske i Federacije BiH, navodi se u saopštenju.

Vlada je zadužila Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske da pokrene inicijativu revizije Sporazuma između Srpske i Federacije BiH o uspostavljanju zajedničke željezničke javne korporacije, kao dijela transportne korporacije i ocjene opravdanosti njenog postojanja.

Na današnjoj sjednici Vlada Republike Srpske razmatrala je i Prijedlog akicionog plana usklađivanja zakonodavstva Srpske sa pravnom tekovinom EU i pravnim aktima Savjeta Evrope za ovu godinu.

Izvor: SRNA