latinica  ћирилица
16/03/2017 |  12:19 ⇒ 14:39 | Autor: RTRS

Čović: Etnička federalizacija nije rješenje

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je da u BiH i danas postoji svojevrstan oblik federalizacije, a da ni u jednoj varijanti etnička federalizacija nije prijedlog i rješenje.
Dragan Čović - Foto: AFP
Dragan ČovićFoto: AFP

Na pitanje novinara da li je sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom dogovorio podršku za hrvatski entitet u BiH, Čović je rekao da "ne postoji bilo kakav dogovor između bilo kog političara u BiH za koji on zna".

"Ne postoji nijedan dogovor koji je Dragan Čović potpisao sa bilo kim u BiH", rekao je Čović.

On je istakao da će predstavnici hrvatskog naroda u BiH ostati dosljedni evropskom putu BiH, bez obzira na sve snage koje čine sve da zadrže status kvo.

Čović je rekao da se nada da će BiH ove godine dobiti kandidatski status.

"Činjenica je da prijatelji iz Evropske unije danas drugačije gledaju na odnose u BiH, nego što su gledali prije 15. februara 2016", dodao je Čović.

BiH je 15. februara prošle godine predala aplikaciju za članstvo u EU.

Čović: Prioritet Hrvata - obezbijediti ravnopravnost u BiH

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je danas da je nefunkcionisanje dejtonske BiH, njenog ustava i zakonodavstva, problem za BiH kao zemlju koja želi da slijedi evropski put.

On je u Neumu, na otvaranju naučne konferencije, rekao da je cilj skupa da se poruči da su Hrvati predvodnici evropskog puta BiH.

"Druga dva naroda su zadovoljna onim što imaju i činiće sve da se ovaj proces zadrži još pet ili deset godina na ovakav način, uvjerena da su kroz dva entiteta, a tada bez jednog konstitutivnog naroda, riješili pitanje reorganizacije BiH. Kroz naučnu misao ćemo poručiti da to neće ići tako, da Hrvati ovdje kroz vijekove baštine i BiH i evropske vrijednosti", naglasio je Čović.

Čović je naveo da je cilj da zaključci ovog skupa definišu strateški put i odrednice za put hrvatskog naroda u BiH.

On je naveo da je trenutna situacija u BiH prepuna iskušenja i izazova, te da od 1995. godine do danas kriza nikad nije bila iskazana na ovaj način.

"Iskušenja je previše. Mi smo sebi stavili u prioritet da budemo predvodnici stabilnosti i evropskog puta i obezbijedimo ravnopravnost u BiH", rekao je Čović.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Ljerka Ostojić istakla je da sve okupljene veže ista želja - da hrvatski narod živi ravnopravno sa ostala dva naroda u BiH.

Rektor Univerziteta u Zagrebu Damir Boras rekao je da stremljenje Hrvata prema Evropi pokazuje da BiH mora biti u Evropi zajedno sa Hrvatskom i ostalim zemljama koje promovišu evropske vrijednosti.

Rektor Univerziteta u Splitu Šimun Anđelinović, koji je i predsjednik Rektorskog zbora Hrvatske, istakao je da se Hrvatska, koja je uvijek institucionalno pomagala Hrvatima u BiH, treba koncentrisati na pomoć mladima da ostanu u BiH.

Naučno-stručni skup se održava u organizaciji kabineta hrvatskog člana Predsjedništva BiH, a suorganizatori su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u BiH, Odjeljenje za nauku i obrazovanje HNS-a BiH, Sveučilište u Mostaru, Univerzitet u Zagrebu, Univerzitet u Splitu, te Institut za društveno-politička istraživanja /IDPI/ iz Mostara.

Danas će biti održana dva panela - prvi pod nazivom "Istorija, kultura, jezik i obrazovanje Hrvata BiH", te drugi panel "Evropski put kao okvir za demokratizaciju BiH".

Sutra će biti održan treći panel "Ustavna i institucionalna ravnopravnost Hrvata kao temelj evropske BiH".

Izvor: SRNA