latinica  ћирилица
16/03/2017 |  16:02 ⇒ 16:02 | Autor: RTRS

Mej odbacila poziv Škotske na referendum

Britanska premijerka Tereza Mej odbacila je poziv Škotske liderke za održavanje referenduma o nezavisnosti Škotske prije nego što Britanija napusti EU.
Tereza Mej - Foto: Getty Images
Tereza MejFoto: Getty Images

Mej je rekla da "sada nije vrijeme" da se ponovo otvori rasprava o škotskoj nezavisnosti, mada nije isključila održavanje referenduma u budućnosti.

"Sva naša energija treba da bude usmjerena na pregovore sa Evropskom Unijom", rekla je Mej i dodala da bi održavanje referenduma dok su pregovori sa EU u toku otežalo britanskoj vladi u naporima da postigne dobar dil za Škotsku i dobar dil za Veliku Britaniju.

Britanska kraljica Elizabeta druga formalno je potvrdila zakon o davanju ovlašćenja Vladi da pokrene pregovore o istupanju Velike Britanije iz Evropske unije (EU), nakon čega premijerka Tereza Mej može u bilo kom trenutku da aktivira član 50 Lisabonskog sporazuma i počne pregovore o napuštanju Unije. Pregovori o razdvajanju mogu da traju dvije godine.

Premijerka Škotske Nikola Stardžon izjavila je danas da će bilo koji pokušaj da se blokira drugi referendum o nezavisnosti Škotske biti nedemokratski i dokaz da britanska premijerka Tereza Mej strahuje od odluke Škota, prenosi Rojters.

"Škotska vlada ne predlaže da se referendum održi sada... već kada uslovi vezani za Bregzit budu jasni i prije nego što bude prekasno da se odabere drugačiji put", objavila je Stardžon na svom Tviter nalogu.

Ukoliko bi Mej odbila da se referendum održi, "to bi bilo nedemokratski" navela je Stardžon i dodala da se britanski konzervativci "plaše presude škotskog naroda". 

Velika Britanija sastavljena je od Engleske, Škotske, Velsa i Sjeverne Irske, a kao cjelina je glasala da napusti EU na referendumu 23. juna. Međutim većina Škotlanđana, njih 62 odsto je izglasalo da ostane u EU.

Škotska premijerka Nikola Sterdžon izjavila je ove nedjelje da će zatražiti dozvolu da održi novi referendum o nezavisnosti jer Velika Britanija izvlači Škotsku iz Evropske unije protiv njene volje. Ona je rekla da će tražiti da se održi referendum u jesen 2018. ili proljeće 2019. Međutim britanska vlada mora da se složi da se održi pravno obavezjujući referendum.

Izvor: Beta, Tanjug