latinica  ћирилица
16/03/2017 |  19:12 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Kuda vodi istraga o trošenju američkog novca na Balkanu? (VIDEO)

Pismo grupe američkih senatora, u kojem je zatražena istraga trošenja američkog novca na Balkanu, prije svega Fondacije Soroš u Makedoniji i Albaniji, dobra je vijest za Srbe, smatraju analitičari. To je, kako kažu, potvrda da nova administracija namjerava da promijeni ponašanje u mnogim dijelovima svijeta. Da li je to i signal da bi takva istraga uskoro mogla da bude zatražena i za Bosnu i Hercegovinu!?
Protesti u Makedoniji - Foto: Screenshot
Protesti u MakedonijiFoto: Screenshot

U vrijeme snažnih previranja u Makedoniji američka adiministracija poteže pitanje trošenja američkog novca u toj zemlji. I to, za njenu destabilizaciju. Dobro upućeni smatraju da je pismo senatora – republikanaca, odgovor na inicijativu makedonskih vlasti koje su upozirile na umiješanost američke ambasade u politički život Makedonije.

- Srbi i srpske državne institucije s obje strane Drine to bi morale da iskoriste - smatra analitičar Aleksandar Pavić.

Srpska rukovodstva u Banjaluci i u Beogradu, kaže Pavić, trebalo bi da skupe dokaze o ranijim uplitanjima Američke ambasade u politički život Srpske i Srbije i sa čvrstim dokazima to pošalju šestorici senatora.

- Podsticali su se isplamisti u BiH, na KiM, u raškoj oblasti. U sadejstvu sa takvim strukturama, koje su crvena lampica za novu administraciju, američka diplomatija je pokušavala da kontroliše politički život u uspjevala u tome i da destabilizuje unutrašnjih život država - navodi Pavić.

Za DŽevada Galijaševića pismo je zaokret američke administracije. Nakon što je, kroz podršku Albancima, 2001. bila direktan pokrovitelj sukoba, nova administracija, kaže, ne želi da novac poreskih obveznika ulaže u destablizaciju država na periferiji.

- U BiH je sve to bilo agresivnije i u jednoj većoj mjeri, tako da se možemo nadati da će jednom i 12 miliona datih prošle godine nevladinom sektoru, 20 miliona datih medijima, nekim strukturama koje su sve vrijeme bile faktor destabilizacije doći na dnevni red - kaže Galijašević.

Pod plaštom razvijanja demokratskog društva, novac je, kaže Galijašević, ulagan u podršku islamističkih grupa, sprečavanje da u javnost dospiju informacije o pranju novca i terorističkim napadima poput Zvornika i Rajlovca. Na to je upozorila i Bijela kuća.

- Činjenica je da se nalazimo na svim listama terorističkih akcija. U Austriji ne prođe mjesec da neka grupa iz BiH ne bude uhapšena. Sve je to trebalo prikrivati i prikrivano je američkim novcem - ističe Galijašević.

Nameće se pitanje, da li je došlo vrijeme da takvom ulaganju američkog novca dođe kraj?!