latinica  ћирилица
16/03/2017 |  20:42 ⇒ 17/03/2017 | 09:27 | Autor: RTRS

Cvijanović: Vlada Srpske ispunila sve obaveze iz Reformske agende

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je večeras da je Vlada Srpske ispunila sve obaveze iz Reformske agende i Pisma namjere, dok ostali nivoi vlasti u BiH to nisu uradili.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

- U BiH uvijek postoji iskrivljena slika, pa tako o Evropi i reformama uvijek pričaju oni koji blokiraju reforme, a oni koji ne pričaju o tome previše uglavnom obave sve reformske zahvate. Mi smo tako i radili - rekla je Cvijanovićeva novinarima u Istočnom Sarajevu.

Ona je navela da će sutra zajedno sa predsjednikom Vlade Federacije BiH Fadilom Novalićem i predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem razgovarati u Sarajevu sa evropskim komesarom za proširenje Јohanesom Hanom o tome dokle se došlo u ispunjavanju Reformske agende.

- Ne očekujem ništa posebno od sutrašnjeg sastanka. Biće to razmjena mišljenja - rekla je Cvijanovićeva.

Iako postoji trend da se šalju pozitivne slike o regionu, Cvijanovićeva kaže da je zabrinuta onim što se dešava na zapadnom Balkanu.

- Nikada nismo imali više inicijativa za dobrosusjedske odnose i dobru saradnju, a da je bilo više nereda. Može se vidjeti koliko je procesa trenutno otvoreno na zapadnom Balkanu i uopšte ne znamo kako će oni biti zatvoreni i riješeni. Dobre inicijative i slanje dobrih poruka je evidentno. Vidjećemo da li će to uroditi plodom. Nadam se da hoće - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je konstatovala da su Vlada Republike Srpske i sve druge institucije Srpske stava da treba postići stabilnost, da neke teme treba neutralisati i okrenuti se stvarnim temama.

- Međutim, u okolnostima gdje uvijek imate one koji su palikuće ne znate nikad kako će se to završiti - rekla je Cvijanovićeva.

Radnici ŽRS imaju pravo da protestuju, ali restrukturisanje neminovno

Premijerka Srpske izjavila je da radnici Željeznica Republike Srpske imaju pravo da protestuju, ali da Vladi treba njihova pomoć i podrška u procesu restrukturisanja preduzeća.

- Situacija u Željeznicama je veoma komplikovana i upravo iz toga razloga smo ušli u aranžman sa Svjetskom bankom da bismo restrukturisali cjelokupno preduzeće i obezbijedili njegovu održivost - rekla je Cvijanovićeva.

Ona smatra da je zabrinjavajuće to što radnici, kako joj se čini, nisu dovoljno obaviješteni o svemu što će Vlada raditi u vezi sa ovim preduzećem.

- Radnici moraju da budu obaviješteni o onome što se radi, o onome što je plan Svjetske banke i da im se jasno stavi do znanja da će se svako zbrinjavanje radnika vršiti u skladu sa zakonom i pravima koja im pripadaju - naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da nikada nije bilo riječi o masovnom otpuštanju radnika, niti o tome da se stvari preko noći promijene.

- Neki koraci predviđeni su za nekoliko godina unaprijed da bi preduzeće postalo održivo i moglo da isplaćuje plate radnicima - pojasnila je Cvijanovićeva.

Navodeći da razumije da su radnici frustrirani, Cvijanovićeva je ukazala na činjenicu da, uprkos svim poteškoćama i znatnom smanjenju obima posla, oni redovno dobijaju plate i izvršavaju se sve obaveze prema državi.

- Problem je nastao zbog dugovanja iz prethodnog perioda. Radnici imaju pravo da svoja potraživanja ostvaruju u potpunosti u skladu sa zakonom, ali je 20 miliona KM presuda, koje su legle za razliku u toplom obroku koju su radnici dobijali, preduzeće učinilo još problematičnijim i otežalo našu poziciju da ga restrukturišemo - upozorila je Cvijanović i izrazila nadu da će ova situacija biti prevaziđena.

Ona je navela da željeznički putnički saobraćaj gotovo da ne daje nikave rezultate i nije profitabilan, već ima socijalnu dimenziju, ali i da je u teretnom saobraćaju smanjena aktivnost, što je sve ponukalo da se uđe u restrukturisanje.

Obezbijediti više radnih mjesta

Cvijanovićeva je večeras u Istočnom Sarajevu rekla da je od suštinskog značaja da se ljudima obezbijedi više posla, što će biti opredjeljenje vlada Srpske i Srbije, ne samo kad je riječ o području Istočnog Sarajeva, nego i cijele Srpske.

- Srbija je voljna da bude na usluzi građanima Republike Srpske, da pomogne određenim zajedničkim projektima jer postoji nekoliko strateških stvari koje su izuzetno važne za ovaj kraj - rekla je novinarima Cvijanovićeva, koja je i potpredsjednik SNSD-a.

Cvijanovićeva, koja je prisustvovala zajedničkoj sjednici opštinskih odbora SNSD-a Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Istočni Stari Grad i Trnovo, podsjetila je da je Vlada Republike Srpske na području Istočnog Sarajeva uradila nekoliko strateških projekata.

Zajednička sjednica OO SNSD-a Istočna Ilidža, I.N. Sarajevo, Istočni Stari Grad i Trnovo (Foto: SRNA)

Prema njenim riječima, ostaje još mnogo posla koji se mora uraditi zajedno sa Srbijom, na koju se Srpska mora oslanjati.

- Uz ono što smo već uradili, svakako postoji opredjeljenje da se gradi nova bolnica. Sigurna sam da će se to desiti uskoro. To smo davno obećali, mogli smo i da završimo taj postupak, ali bilo je nekih komplikacija u procesu odabira izvođača - navela je Cvijanovićeva i dodala da je pažnja posvećena i Univerzitetu, a biće nastavljena i izgradnja infrastrukture.

Cvijanovićeva je rekla da je zajednički sastanak opštinskih odbora SNSD-a jedna od redovnih aktivnosti dogovorenih na partijskim organima, odnosno da svi ljudi iz rukovodstva partije obiđu teren, a cilj je da se utvrdi šta će se raditi u narednom periodu.

- I kao predsjednik Vlade Republike Srpske informisaću stranačko članstvo o planovima i aktivnosti Vlade, na koji način ćemo raditi dalje - navela je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da će biti riječi i o nekim političkim porukama i pripremama za opšte izbore naredne godine.

- Uvjerena sam da će SNSD, kao i do sada, ponovo pokazati da je najjača politička partija u Republici Srpskoj, partija koja upravlja procesima, koja ima povjerenje građana - rekla je Cvijanovićeva i dodala da će se SNSD pripremiti i uraditi sve što je potrebno da još jednom pokaže da je pobjednik.

Sastanku su prisustvovali i visoki funkcioneri SNSD-a Marko Vidaković, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija i šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac, te predsjednici regionalnog i opštinskih odbora.

Izvor: SRNA