latinica  ћирилица
17/03/2017 |  09:24 | Autor: RTRS

Rusija poziva na prestanak miješanja u politiku Makedonije

Stalni predstavnik Rusije u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju Aleksandar Lukaševič rekao je da Rusija poziva na zaustavljanje stranog miješanja u unutrašnje stvari Makedonije. Ocijenio je i da je povećanje međuetničkih napetosti u Makedoniji opasno "ne samo za državu već za cio region".
Aleksandar Lukaševič - Foto: arhiv
Aleksandar LukaševičFoto: arhiv

"Neophodno je da se zaustavi strano miješanje u unutrašnje poslove Makedonije i da se poštuju prava makedonskih građana da samostalno odlučuju o svojoj sudbini u skladu sa osnovnim demokratskim principima", navodi se u govoru Aleksandra Lukaševiča, koji je objavilo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Dodao je da je Moskva pozvala sve političke snage u Makedoniji, i posrednike EU i SAD, da pokušaju da putem dijaloga riješe političku situaciju u zemlji, prenio je Sputnjik internešenal.

Prema njegovim riječima, nasuprot volji makedonskog naroda, pojedine snage, uz pomoć albanske manjine, pokušavaju da dovedu na vlast političare koji su izgubili na vanrednim parlamentarnim izborima u decembru prošle godine.

Izvor: Srna