latinica  ћирилица
17/03/2017 |  10:48 ⇒ 11:08 | Autor: RTRS

Žarko Papić: Prištinske vlasti pokušale da isprovociraju Vučića i "miniraju" samit

Samit zapadnih lidera u Sarajevu je diplomatski gledano uspio, jer je propao pokušaj tzv. prištinskih vlasti da isprovociraju srpskog premijera Aleksandra Vučića i miniraju samit, izjavio je za RTRS profesor Žarko Papić.
Žarko Papić - Foto: RTRS
Žarko PapićFoto: RTRS

Analizirajući domete tek završenog Samita lidera Zapadnog Balkana u Sarajevu, Papić je za naš magazin "Pečat" naveo da je ideja prištinskih vlasti bila da isprovociraju srpskog premijera i samit okrenu u drugom pravcu".

"Posebno je uspio zato što je izbjegao direktno miniranje koje su pokušale tzv. prištinske vlasti prisvajanjem imovine SFRЈ i srbijanskih preduzeća na Kosovu i Metohiji i hapšenje predsjednika jedne opštine samo zato što je nosio plakatu s Vučićem, i sve to dan uoči regionalnog skupa u Sarajevu, rekao je Papić.

Tajming nije slučajan, kaže Papić, jer je ideja bila da se Vučić isprovocira, samit uzburka i okrene u drugom pravcu. Ocjenjuje da na Balkanu caruju laži, a jednu od njih je izrekao i Hašim Tači - da Srbija nije pravna nasljednica SFRЈ što je "čista laž", naglašava Papić.

"Volio bih da EU jednom konkretno identifikuje ko je glavni remetilački faktor na Balkanu. Nesumnjivo, jedino neporaženi nacionalizam je 'Velikoalbanski'", konstatuje ugledni sarajevski analitičar.

Govoreći o porukama skupa, Papić zaključuje da je svim učesnicima trebao pozitivni poen koji su dobili samitom, kako bi mogli reći: "Evo i mi smo normalni".

Komentarišući naučni skup koji je održan u Neumu paralelno sa sarajevskim samitom, a koji je okupio vodeće hrvatske političare iz BiH i Hrvatske, Papić je ocijenio da ga taj skup podsjeća na sarajevsku Vijećnicu na kojoj su bošnjački prvaci odlučili da podnesu zahtjev za reviziju presude protiv Srbije.

"To mi liči na skup u Vijećnici pred reviziju. Zoveš samo one za koje znaš da se slažu s tobom".

Papić je iznenađen i nazivom naučnog skupa da su "Hrvati jedini čuvari evropskih vrijednosti". Povlači paralelu s izjavom turskog predsjednika Erdogana koji je rekao da smo na pragu sudara "polumjeseca i krsta".

"Јa sam zaprepašten. Naslov 'Hrvati su čuvari evropskih vrijednosti' me jako podsjeća na višedecenijsku parolu da su Hrvati 'predziđe katoličanstva' u Evropi. Ako to spojite sa suprotnom izjavom Erdogana koji kaže da smo na pragu sudara 'polumjeseca i krsta', onda smo se vratili 300 godina unazad i kad je riječ o Neumu i Istambulu", kaže Papić.

Osvrćući se na krizu zbog revizije za koju kaže da je 'kriza sa duplim dnom', profesor Papić smatra da je na snazi druga faza u kojoj kod bošnjačke partije jačaju nacionalističke tendencije. Smatra da je sada sve na moralnoj, političkoj i krivičnoj odgovornosti i da je Tužilaštvo BiH na velikom ispitu!