latinica  ћирилица
17/03/2017 |  11:37 | Autor: RTRS

Tojota ulaže 240 miliona funti u poslovanje u Britaniji

Јapanski proizvođač automobila Tojota najavio je u četvrtak 240 miliona funti ulaganja u poslovanje u Velikoj Britaniji, ali je nagovijestio da budućnost njegovog poslovanja u toj zemlji zavisi o ishodu pregovora o istupanju Britanije iz Evropske unije.
Tojota - Foto: AP
TojotaFoto: AP

Јapanski automobilski div planira osavremeniti proizvodne pogone u centralnoj Engleskoj, u Barnstonu, a ulaganja uključuju i obećani doprinos britanske vlade od 21,3 miliona funti kako bi se ublažio uticaj na okolinu.

Јohan van Zil, predsjednik i izvršni direktor "Toyota Motor Europe", rekao je da je kompanija usmjerena na očuvanje globalne konkurentnosti svojih evropskih postrojenja.

Takođe, naglasio je važnost britanskog pristupa evropskim tržištima, koji ostaje nesiguran nakon što je premijerka Tereza Mej najavila da će Britanija izaći iz jedinstvenog evropskog tržišta.

"Kontinuiran predvidiv i jednostavan pristup tržištu bez carina i ostalih prepreka između Velike Britanije i Evrope biće ključan za budući uspjeh", rekao je Van Zil.

Najveći britanski sindikat koji zastupa radnike u automobilskoj industriji "Unite" pozvao je britansku vladu da učini "sve što je potrebno" kako bi zadržali takav pristup evropskim tržištima.

"Automobilska industrija je jedan od dragulja u kruni naše nacionalne proizvodnje, ministri moraju raditi s nama da i dalje ostane tako", poručio je glavni sekretar "Unite" Len Meklaski.

Dvogodišnji pregovori o britanskim odnosima s Evropskom unijom nakon Bregzita trebali bi započeti u sljedećem mjesecu, a premijerka Mej planira pokrenuti službeni postupak izlaska iz EU do kraja mjeseca.

Izvor: poslovni.hr